Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2019 8:39
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Hrají hry a vydělávají miliony. Streamování na Twitchi živí tisíce mladých lidí

TECH
Uložit Uložené

Ninja si podle odhadů loni přilepšil o 10 milionů dolarů a za přechod na konkurenční Mixer prý dostal dalších padesát.

Zřejmě víš, že hraní počítačových her se dnes už nedá označit jen za zabijáka nudy a bezcílně trávení volného času. Špičkoví hráči v Counter-Strike, Fortnite nebo DOTA 2 dokáží vydělat i několik milionů dolarů ročně.

Na hraní her však nevydělávají pouze členové předních e-sports týmů. Na to, aby ti za každodenní sezení za počítačem na účtu přibývaly tisíce dolarů, nemusíš být v práci s controllerem nebo klávesnicí a myší dokonce ani tak dobrý.

Vše pravděpodobně odstartoval YouTube a tzv. Let's Play videa, s nimiž začínal i slovenský GoGo a český Jirka Král. Dnes hrám dominuje streamovací platforma Twitch. Úspěch na ní zažívají i někteří Češi a Slováci. Na rozdíl od celosvětově známých tváři sice nevydělávají miliony, na dobrý život to však stačí. „V USA to celé začalo, takže je samozřejmé, že je tam většina pozornosti. Vůbec se nezamýšlím nad tím, zda je to zasloužené, nebo ne,“ říká Refresheru jeden z nich, Donato Moriconi.

V tomto článku si přečteš:
  • V čem Twitch konkuruje běžné televizi nebo YouTube;
  • kolik vydělává jeden z nejznámějších streamerů Ninja;
  • proč jsou ženy streamerky často terčem kritiky;
  • co si o Ninjovi myslí Slovák Donato Moriconi.

Lidé opravdu platí za to, aby viděli, jak hry hraje někdo jiný

Na jednom konci je obyčejný výkonnější počítač se streamovacím softwarem (OBS) dostupným zdarma a obvykle alespoň základní mikrofon a webkamera. Na tom druhém často tisíce diváků sledujících vše živě.

Kritici opakují pořád to stejné: Co je zábavného na sledování někoho jiného každý večer? Streamery však lze taktéž přirovnat k bavičům, moderátorům vlastních talk-show nebo hercům, na které se starší generace dívá v televizních seriálech po zprávách.

Se Streamery na Twitchi můžeš prostřednictvím chatu interagovat živě a procházet tak hrami, na které možná sám nemáš dostatečně výkonný počítač nebo skill, ale dokážou nabídnout hodiny zábavy.

Twitch článok
Twitch článok Zdroj: Twitch.tv

Ti nejznámější vydělávají miliony

Twitch je zajímavým fenoménem. Ti, co se o hry nezajímají, o jeho hvězdách často vůbec neslyšeli. Jejich výdělky jsou přitom obrovské.

Jeden z nejznámějších streamerů Ninja například v rozhovoru pro CNN uvedl, že si za rok 2018 přilepšil o téměř 10 milionů dolarů. To vše díky měsíčním předplatným od subscriberů nebo díky příspěvkům (donate), které mohou diváci poslat jen tak. Obvykle je k tomu motivuje touha po tom, aby se jejich zpráva zobrazila i ostatním a streamer jim buď odpověděl nebo alespoň poděkoval.

Matematika je jednoduchá. Úspěšnější streamery (partnery Twitche) si můžeš předplatit od 4,99 eur měsíčně. Ve videu pro Wired ze stejného roku 2018 Ninja vzpomíná, že měl přibližně 60 tisíc subsriberů. To je (pokud nepočítáme s podílem pro Twitch) více než čtvrt milionu eur každý měsíc. K tomu je však třeba připočítat i příjmy z videí na YouTube, peníze od sponzorů a zmíněné dary přes PayPal či StreamLabs.

Jakkoliv banálně může tento způsob monetizace vypadat, Twitchi (a streamerům jako tvůrcům obsahu) by ho mohla závidět nejedna velká televize či dokonce YouTube. Divák platí pár desítek korun každý měsíc, kterých si na účtu ani nevšimne, pokud je však počet diváků v milionech...

Není divu, že současný vlastník Amazon koupil Twitch v roce 2014 za šílenou 1 miliardu dolarů, která se mu však pravděpodobně velmi rychle vrátila. Stejnou miliardu totiž chtěl Twitch vydělat loni jen na prodeji reklamy. Opět tedy bez podílu z předplatného.

Aby bylo jasné, o jakém objemu uživatelů mluvíme:

- Twitch hlásí, že přes něj denně vysílá 2,2 milionu streamerů

- a všechno každý den sleduje 15 milionů diváků

Na úspěchu je však třeba tvrdě pracovat. Ninju například dvoudenní přestávka ve streamování během herní konference E3 stála 40 tisíc subscriberů a s tím i pořádný balík peněz. Podobné výkyvy nemusí slabší povahy unést.

29letý streamer Etika tento rok pravděpodobně spáchal sebevraždu. Na Manhattan Bridge v New Yorku se našla jen jeho peněženka, mobil a Nintendo Switch.

Profesionální hráči, baviči, kuchaři i cam girls

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 68867 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse