Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2019 11:00
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Amazonské kmeny se spojily, aby bránily své území. Světu a brazilské vládě posílají jasný vzkaz

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kdysi spolu soupeřily, ale někdejší konflikty musely jít stranou.

Kmeny v amazonských pralesích dosud ohrožovalo několik faktorů. Kromě sporů se svými rivaly se dostávali také do problémů se zlatokopy. Ti teprve koncem července zabrali jednu z jejich vesnic a v minulosti mezi lidmi svou přítomností šířili nemoci a připočítejme si k tomu kontaminaci místních řek pesticidy. 

Jak píše portál Global News, jednotlivé kmeny, které mezi sebou kdysi soupeřily, se postavily za společnou věc – boj proti vládě.

Doporučeno
Požáry v amazonském pralese nejsou jen o hovězím mase a veganství. I používání smartphonu ničí pralesy Požáry v amazonském pralese nejsou jen o hovězím mase a veganství. I používání smartphonu ničí pralesy 2. září 2019 9:10

Ve svém společném manifestu jedna z kmenových členek říká, že zatímco se svět modlí, oni stojí přímo v prvních řadách a žádají naši podporu. Setkání kmenových příslušníků probíhalo v osadě s názvem Kubenkokre.

Jeden z místních vůdců Mudjire Kayapó řekl, že navzdory vnitřním sporům mezi kmeny se musí spojit proti brazilské vládě a jejímu prezidentovi. Jejich aktuálním cílem je ochrana území, na kterém plánují i v budoucnosti vychovávat své děti a vnoučata.

Domů
Sdílet
Diskuse