Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2019 9:17
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Praha 6 odstraňuje od sochy sovětského maršála plot i lešení, potřela ji antigraffiti nátěrem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Opatření se podle radnice ukázala jako kontraproduktivní.

Příběh kontroverzní sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva pokračuje. V úterý ráno začala Praha 6 odstraňovat od pomníku plot a zcela zmizí také lešení, které kolem sochy vyrostlo. Radnice ji proti případným útokům opatřila antigraffiti nátěrem. Informoval o tom zpravodajský server Novinky. 

Doporučeno
V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část 23. srpna 2019 10:00

Socha sovětského maršála byla trnem v oku místních lidí, kterým její přítomnost vadila, a tak skončila několikrát politá rudou barvou, dokonce se na ní objevil i nápis „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme“. Městskou část její údržba stála nemalé peníze a jednání s Rusy o možnosti přesunutí sochy na jejich ambasádu v Praze nebyla úspěšná.

Radnice se proto rozhodla sochu překrýt plachtou, kterou však vzápětí proruský aktivista strhl. Radnice ji pak dala zpátky. Proti překrytí plachtou se navíc včera večer uspořádala demonstrace, které se zúčastnil i mluvčí prezidenta. Při té příležitosti plachtu znovu strhl proruský aktivista. Policie jej zadržela.

„Chtěli jsme sochu sice před barvami chránit plachtou, to se však ukázalo téměř až jako kontraproduktivní, a protože se nachází zcela volně ve veřejném prostoru, byla po vyčištění opatřena alespoň ochranným nátěrem,“ vysvětlil nový postup radnice mluvčí Ondřej Šrámek.

Doporučeno
Pomalovanou sochu sovětského maršála v Praze dnes začalo čistit několik lidí Pomalovanou sochu sovětského maršála v Praze dnes začalo čistit několik lidí 24. srpna 2019 18:24

Jak Šrámek před nedávnem uvedl, další jednání o budoucnosti sochy jsou naplánovaná na 12. září, nejedná se však o datum, kdy o jejím osudu musí být definitivně rozhodnuto. Co s ní tedy bude dál, zatím není jasné.

Lidé sochu kritizují zejména kvůli činům Koněva po druhé světové válce, kdy velel vojákům, kteří násilím potlačili povstání v Maďarsku v roce 1956. Kromě toho taky velel sovětských vojákům ve východním Německu při stavbě berlínské zdi a spekuluje se i o jeho roli při okupaci Československa v roce 1968. 

Doporučeno
Praha 6 zakrývá plachtou sochu sovětského maršála Koněva, aby ji už nikdo znovu nepomaloval Praha 6 zakrývá plachtou sochu sovětského maršála Koněva, aby ji už nikdo znovu nepomaloval 30. srpna 2019 12:02
Domů
Sdílet
Diskuse