Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2019 15:55
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Teenager, který se stravoval téměř výhradně hranolkami a chipsy, dočasně oslepl

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ovoce a zelenina do jeho jídelníčku zkrátka nepatřily.

Doktoři v anglickém Bristolu se podle BBC dostali nedávno k případu 17letého teenagera, jehož jídelníček sestával z mimořádně nezdravé stravy. Od chvíle, kdy vychodil základní školu, konzumoval převážně hranolky, chipsy Pringles, bílý chléb a čas od času si pojedl šunku či klobásu.

Podobná strava však není z dlouhodobého hlediska rozhodně prospěšná. Zdravotní testy u pacienta prokázaly vážný nedostatek vitamínů. Už ve svých 14 letech pociťoval velkou únavu a poté, co u něj zjistili deficit vitamínu B12, měl chlapec podle lékařů změnit svůj přístup k stravování. Ale nestalo se tak.

Doporučeno
19měsíčnímu děvčátku na veganské dietě nerostly zuby. Rodiče se vyhnou vězení 19měsíčnímu děvčátku na veganské dietě nerostly zuby. Rodiče se vyhnou vězení 23. srpna 2019 8:41

Místní doktorka potvrdila jeho stravovací zlozvyky a skutečnost, že nejí žádné ovoce či zeleninu. „Vysvětloval to jako averzi k určitým jídlům, které nemůže tolerovat, a hranolky či chipsy byly skutečně jedinými druhy jídla, které požadoval a cítil, že je dokáže sníst,“ cituje vyjádření doktorky o pacientovi BBC.

Chlapci měl v těle kromě vitamínu B12 chybět také vitamín D, měď a selen. 17letý pacient nakonec začal přicházet o zrak a téměř se dostal do fáze, kdy splňoval kritéria pro to, aby byl označen za nevidomého.

Podle doktorky měl velké problémy při čtení, sledování televize či dokonce s rozpoznáváním obličejů. Takový stav má být ve většině případů léčitelný za předpokladu, že je diagnostikován včas. Při dlouhotrvajících problémech se ale může stát poškození zraku trvalé.

Domů
Sdílet
Diskuse