Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2019 8:45
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Šance, že asteroid zasáhne Zemi, je 100 %, tvrdí vesmírný expert

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Až asteroid narazí do modré planety, možná už na ní ani nebudeme.

V menší či větší vzdálenosti od Země létají asteroidy poměrně pravidelně. Potenciálně rizikovými jsou podle NASA objekty o průměru větším než 150 metrů letící ve vzdálenosti od Země méně než 7,4 milionu kilometrů. Přestože mnohé asteroidy už bezpečnou hranici překročili, stále jsme tady.

Nic však netrvá věčně a jak se pro Express vyjádřil jeden z vesmírných expertů Lembit Öpik, naši Zemi dříve či později zasáhne asteroid, který může způsobit škody ohromujících rozměrů. „Je to otázka života a smrti. Šance na dopad je 100 %, jen jednoduše nevíme, kdy se to stane,“ prohlásil.

Doporučeno
K Zemi letí asteroid, který je velký jako Pražský hrad K Zemi letí asteroid, který je velký jako Pražský hrad 29. srpna 2019 10:17

Podobná událost je podle ÖpikA samozřejmě velmi ojedinělá, ale když už k ní dojde, můžeme očekávat, že bude vyhubeno 70 % až 95 % života na Zemi. Dodává, že asteroidy nejsou jedinou hrozbou z vesmíru, ale určitě největší. Odborníci z NASA však nečekají, že by se měl takový katastrofický scénář naplnit v dohledné budoucnosti.

S panem ÖpikEM by si mohl podat ruku i miliardář Elon Musk, který pravidelně upozorňuje, že srážka asteroidu se Zemí je nevyhnutelná. I z toho důvodu podporuje výzkumné mise na Mars, podle jeho názoru se totiž budeme muset z naší planety dříve či později odstěhovat.

Doporučeno
Elon Musk si dělá legraci z Area 51, promluvil i o kontaktu s mimozemšťany Elon Musk si dělá legraci z Area 51, promluvil i o kontaktu s mimozemšťany 3. září 2019 10:26
Domů
Sdílet
Diskuse