Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2019 21:55
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Další únik dat z Facebooku. Na nechráněném serveru našli databázi telefonních čísel k 419 milionům účtů

TECH
Uložit Uložené

Je třeba však jedním dechem dodat, že to už není až tak překvapující.

Modrá sociální síť čelí dalšímu skandálu. Bezpečnostní výzkumník Sanyo Jain z organizace GDI Foundation našel na internetu databázi s citlivými údaji. Dá se říci, že se na internetu jen tak povalovaly. Telefonní čísla a další citlivé údaje vázané na facebookové účty totiž byly na nechráněném serveru. S kauzou přišel portál TechCrunch.

Ďalší únik dát z Facebooku. Na nechránenom serveri našli databázu telefónnych čísel k 419 miliónom účtov
Ďalší únik dát z Facebooku. Na nechránenom serveri našli databázu telefónnych čísel k 419 miliónom účtov Zdroj: Unsplash

Jména se v databázi nacházela jen zřídka, kromě telefonních čísel tam byly i údaje o pohlaví, zemi původu uživatele či současném bydlišti. Tyto informace se však nenacházely u všech účtů.

„Data jsou stará a byla publikována předtím, než byl zamezen přístup uživatelů vyhledávat telefonní číslo,“ řekl mluvčí sociální sítě Jay Nancarrow. Společnost Facebook zároveň prohlásila, že na serveru se nacházely údaje jen o 210 milionech účtů, ostatní měly být duplicitní. Jeden z novinářů ze zmíněného portálu to však popírá.

Doporučeno
Facebook zvažuje skrývání počtu lajků a reakcí na příspěvcích Facebook zvažuje skrývání počtu lajků a reakcí na příspěvcích 3. září 2019 15:01

Není to první skandál Facebooku tohoto charakteru. Sociální síť se v minulosti zmítala ve skandálu, při kterém britská firma Cambridge Analytica zneužila informace o více než 87 milionech uživatelů. Facebook dostal pokutu 5 miliard dolarů za porušování pravidel ochrany osobních údajů uživatelů.

Domů
Sdílet
Diskuse