Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2019 19:00
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Chemický oblak Billa Gatese má potenciál zastavit globální oteplování. Hrozí ale, že obloha už nebude modrá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Miliardář pravděpodobně zná způsob, jak zastavit globální oteplování. Má to však i svá úskalí.

Aktuálně hořící lesy napříč celým světem jsou obrovským varovným signálem pro všechny obyvatele planety. Požáry v Amazonii mohou podle odborníků způsobit klimatickou katastrofu, zdá se však, že Bill Gates zná řešení. Jako investor totiž stojí za experimentem, který by mohl být alternativou v otázce klimatických změn, informuje CNBC.

Jde o přístup nazývaný solární geoinženýrství, který má napodobovat efekt obrovské vulkanické erupce. Z dostupných zdrojů se dozvídáme, že projekt je postaven na reálných základech.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Založený je na hromadném vypouštění speciálních chemikálií z tisíců letadel ve vysoké nadmořské výšce. Vypuštěné by měly být miliony tun částic napříč celou planetou, aby se vytvořil obrovský chemický oblak schopný zchladit povrch. Podle slov projektového ředitele Andyho Parkera by měl oblak pomoci zpomalit tání ledovců, snížit počet tropických bouří a vln veder.

Vše nasvědčuje že náklady jsou realistické a bude možné je zaplatit. CNBC informuje i o negativních dopadech v případě použití této technologie. Může způsobit obrovské změny počasí v jednotlivých regionech a dokonce „odstranit modrou oblohu“. V tomto případě bude důležité počkat si na podrobnější informace.

Domů
Sdílet
Diskuse