Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2019 9:24
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Mecenáška české kultury Meda Mládková dnes slaví 100. narozeniny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Meda Mládková slaví významné jubileum.

Milovnice a sběratelka umění Meda Mládnová dnes slaví 100 let. Zakladatelka Musea Kampa a Nadace Jana a Medy Mládkových se narodila 8. září 1919 v Zákupech a takřka celý svůj život zasvětila umění.

Jejím snem bylo původně stát se profesionální tanečnicí, během druhé světové války vystupovala například v německé Klajpedě nebo ve Vídni.

Velkou část života trávila Meda Mládová (rozená Marie Sokolová – Meda jí říkali rodiče) v zahraničí, pobývala například ve Švýcarsku nebo Paříži. Byla mimo jiné zakladatelkou exilového časopisu Skutečnost, do kterého přispíval i Ferdinand Peroutka.

Doporučeno
Zemřela nejstarší Češka, bylo jí 109 let. Zažila i císaře Františka Josefa I. Zemřela nejstarší Češka, bylo jí 109 let. Zažila i císaře Františka Josefa I. 26. srpna 2019 22:10

Jejím prvním manželem byl šlechtic Remi Antoin Joseph de Műelenaer, později se však zamilovala do ekonoma Jana Mládka, za kterého se provdala v roce 1960 ve Washingtonu. Přímo ve svém domě vytvořili galerii, kam umění chodily obdivovat i známé osobnosti.  

Po smrti druhého manžela v roce 1989 se rozhodla splnit jeho přání, kterým bylo najít v Praze vhodné místo pro jejich sbírku. Trvalo však dlouhé roky, než se Medě podařilo otevřít dnes již známé Museum Kampa. Během let zde mohli návštěvníci vidět například díla od Pabla Picassa nebo Andyho Warhola.

Meda je rovněž známá jako velká obdivovatelka obrazů Františka Kupky, kterého komunistický režim v Československu neměl v oblibě. Jeho tvorbu však Meda výrazně zpropagovala ve Francii, kde Kupka žil, díky čemuž se z malíře později stal z komerčního hlediska nejdražší český umělec. Některá díla se prodala za více než 60 milionů korun.

Za svou činnost získala Meda Mládková i celou řadu ocenění, například Řád Zlaté lípy ministra obrany České republiky v roce 2012, v tomtéž roce dostala Řád za zásluhy Francouzské republiky a pyšnit se může v neposlední řadě i oceněním Mecenáš české kultury, které jí v roce 2016 předal tehdejší ministr kultury.

Domů
Sdílet
Diskuse