Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2019 19:46
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Socha sovětského maršála Koněva by mohla jít do Moskvy, navrhla jeho dcera

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Půjde kontroverzní socha do Moskvy? Jeho dcera Natalja za to prý bude bojovat.

Dcera sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, jehož socha na Praze 6 v poslední době budí nemalé emoce, přišla s řešením, co by se s kontroverzním pomníkem mohlo udělat. Sochu navrhuje přemístit do Moskvy. Uvedla to v armádním týdeníku Zvedzda. Vhodným místem by prý byla ulice, která je po Koněvovi pojmenována. 

„Nejsou žádné záruky, že vandalové nechají památník na pokoji. Budu žádat jeho převoz,” uvádí domácí server Novinky ženino vyjádření s tím, že její otec prý Čechů nikdy neublížil.

Doporučeno
V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část 23. srpna 2019 10:00

Socha sovětského maršála je trnem v oku lidí, kterým mimo jiné vadí skutečnost, že Koněv velel vojákům, kteří krvavě potlačili povstání v Maďarsku v roce 1956. Pomník proto opakovaně pomalovali rudou barvou a popsali nápisy jako „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme“. 

Radnice se pokoušela s Rusy již několikrát domluvit, aby si sochu převezli na svoji ambasádu v Praze, jednání však nebyla úspěšná.

Aby městská část dalšímu poškozování sochy předešla, rozhodla se pomník překrýt plachou, tu ale krátce nato strhl proruský aktivista. Proti překrytí sochy sovětského maršála se na místě před nedávnem dokonce sešlo několik demonstrantů, a to včetně mluvčího prezidenta republiky. 

Doporučeno
Praha 6 odstraňuje od sochy sovětského maršála plot i lešení, potřela ji antigraffiti nátěrem Praha 6 odstraňuje od sochy sovětského maršála plot i lešení, potřela ji antigraffiti nátěrem 3. září 2019 9:17

Podle mluvčího radnice Ondřeje Šrámka je další jednání o osudy sochy naplánováno na 12. září, jak ale dodal, nejedná se o termín, dokdy o její budoucnosti musí být rozhodnuto. Zatím tak není jasné, zda se nynější návrh Koněvovy dcery nakonec také zrealizuje.

Domů
Sdílet
Diskuse