Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2019 14:36
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

„Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Armstrong si prý tuto větu vymyslel těsně před vystoupením z rakety

TECH NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Astronaut prý nad vším začal přemýšlet až po přistání.

Americká kosmická agentura NASA letos oslavovala 50. výročí od úspěšné mise Apollo 11, která 20. července 1969 jako první přistála na Měsíci.

Z tříčlenné posádky se na povrch dostali jen Niel Armstrong a Buzz Aldrin, přičemž Michael Collins vše kontroloval z oběžné dráhy a velitelského modulu.

Armstrong do vysílačky a přímého přenosu na Zem zahlásil pamětní větu „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo.“ Ta vzbuzuje pozornost i po půlstoletí.

Doporučeno
NASA představila interaktivní web, kde zažiješ celé přistání na Měsíci. Konspirátorům nedává šanci NASA představila interaktivní web, kde zažiješ celé přistání na Měsíci. Konspirátorům nedává šanci 19. července 2019 19:57

Britský Express upozornil na podcast s dalším astronautem NASA jménem Mike Massimino. Ten vzpomíná, že se s Armstrongem po jeho návratu z Měsíce setkal v agenturním bufetu ve frontě na sendviče.

Jelikož k němu po dosažení velkého milníku vzhlížel a chtěl začít rozhovor, zeptal se, kdy ho napadla slavná věta.

"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety
"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety Zdroj: Flickr.com / Mike Massimino

„Přemýšlel jsem o ní, až když jsme přistáli,“ odpověděl prý velitel Apolla 11. Do poslední chvíle si totiž nemohl být jistý, zda se přistání podaří a zda vůbec expedici přežije. Massimino si také myslí, že mu chtěl zkušenější astronaut naznačit, aby se vždy soustředil hlavně na cíl mise.

Paradoxně, Mike Massimino si také připsal jedno vesmírné prvenství. V květnu 2009 se stal prvním člověkem, který z vesmíru odeslal Tweet.

V podcastu dokonce žertuje, že zvolil podobný přístup a Tweet si tedy předem vůbec nepromyslel. V rozhodující chvíli proto narychlo naťukal dvě věty.

Z oběžné dráhy: Start byl úžasný. Cítím se skvěle, tvrdě pracuji a užívám si nádherný výhled, dobrodružství mého života začalo.

Massimino se však okamžitě stal terčem posměchu a narážek Setha Meyerse v jeho show Saturday Night Live: „Za 40 let jsme se od jednoho velkého skoku pro lidstvo dostali ke ‚start byl úžasný'!“ říkal moderátor.

"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety
"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety Zdroj: www.youtube.com
Domů
Sdílet
Diskuse