Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2019 10:45
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Pověrčiví lidé budou mít svátek. Pátek třináctého se tentokrát spojí s úplňkem Měsíce

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Událost nastává jen jednou za několik let.

Pátek třináctého je často považován za ideální výmluvu pro špatné známky, problémy a všechny přešlapy, podle pověr totiž číslo 13 nosí smůlu a jeho spojení s posledním pracovním dnem v týdnu je už úplná katastrofa.

Pravda to zřejmě nebude, ale tato pověra je tak silná, že třináctou řadu většinou nenajdeš v žádném letadle, startovní číslo s třináctkou se vynechává v mnoha sportech a cyklisté si ho s plnou vážností připínají naopak.

V USA bude navíc nejbližší pátek 13. září spojený i s úplňkem měsíce, což je další zajímavá událost, jak informuje web CNET.

Doporučeno
„Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Armstrong si prý tuto větu vymyslel těsně před vystoupením z rakety „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Armstrong si prý tuto větu vymyslel těsně před vystoupením z rakety 10. září 2019 14:36

V Evropě se technicky opravdového úplňku dočkáš až o den později, ale na obloze zřejmě tento malý rozdíl ani nerozeznáte. Téměř celý se totiž Měsíc ukazuje během tří po sobě jdoucích nocí.

Poverčiví budú mať sviatok. Piatok trinásteho sa tentokrát spojí so splnom Mesiaca
Poverčiví budú mať sviatok. Piatok trinásteho sa tentokrát spojí so splnom Mesiaca Zdroj: Pixabay.com

Poslední pátek třináctého zkombinovaný s úplňkem zažili Američané 13. října 2000 a na další si budou muset počkat až do roku 2049, jde tedy o poměrně vzácný střet dvou událostí.

Fotografové se zase z Měsíce naposledy pořádně radovali v zimě, kdy sociální sítě zaplavil hashtag #supermoon.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Craig Elson (@craigelsonphotography),

Takto astronomové označují večer, kdy je Měsíc v úplňku, ale zároveň kolem Země obíhá v nejkratší vzdálenosti k jejímu povrchu. Jeho oběžná dráha je totiž elipsovitá, takže se někdy nachází blíže a jindy dále.

Domů
Sdílet
Diskuse