Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2019 9:09
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Je mu 18, ale lékařské snímky ukázaly, že má plíce sedmdesátníka. Objevil se další případ spojený s kouřením e-cigaret

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Stále se nepřišlo na to, co přesně choroby způsobuje.

Na konci minulého měsíce museli hospitalizovat 18letého sportovce Adama z Illinois v USA. Začal mít zimnice, později nekontrolovatelně zvracel. Lékaři pomocí rentgenu zjistili, že jeho plíce jsou ve stavu 70letého muže, důvodem je podle CNN kouření e-cigaret.

„Děsivá byla už jen myšlenka, že ta malá věc mi udělala s plícemi toto,“ říká Adam, když vzpomíná, jak poprvé spatřil lékařské snímky.

 

Má 18, no lekárske snímky ukázali, že má pľúca sedemdesiatnika. Ďalší prípad ochorenia spojeného s fajčením e-cigariet
Má 18, no lekárske snímky ukázali, že má pľúca sedemdesiatnika. Ďalší prípad ochorenia spojeného s fajčením e-cigariet Zdroj: flickr

Je jedním ze stovek uživatelů e-cigaret ze Spojených států, kteří se nakazili touto tajemnou chorobou, která je spojena s tzv. vapingem. Vědcům se stále nepodařilo přijít na to, co přesně nemoc způsobuje. Většina z nakažených jsou právě mladí lidé, informuje CNN.

Lidé začali vyzývat vládu k tomu, aby kouření těchto cigaret regulovala. Po zjištěních, že mladí lidé často kouří jen kvůli příchuti, se administrativa prezidenta Trumpa rozhodla, že příchutě odstraní. Na trhu tak nebudou ovocné, mentolové, či žvýkačkové příchutě a zůstanou jen ty, co chutnají jako tabák.

Doporučeno
Kvůli kouření e-cigaret již údajně zemřelo 5 lidí, vaping způsobil i více než 450 plicních chorob Kvůli kouření e-cigaret již údajně zemřelo 5 lidí, vaping způsobil i více než 450 plicních chorob 8. září 2019 10:18

I Adam říká, že jeho případ začal podobně. Kouřit začal v šestnácti, kvůli spolužákům, protože to dělal každý, ale i kvůli mangové příchuti. Líbilo se mu, že nechutná jako cigareta, do těla mu proudí nikotin a na chvíli se mu zatočí hlava. Později přešel na tabákové a THC příchuti, ale sám uznává, že kouřil hodně.

Symptomy se spustily po roce a půl kouření, nejprve se začal neovladatelně třást: „Potom jsem začal zvracet. Zvracel jsem tři dny vkuse a stále to nepřestávalo, musel jsem jít k lékaři,“ říká. Po pár vyšetřeních si lékaři jeho příznaky spojili právě s kouřením e-cigaret. Výsledky ukázaly závažné poškození plic, které se pravděpodobně již nikdy nedají do původního stavu.

„Kdyby jej matka nepřivezla do nemocnice, tak by jeho plíce za dva až tři dny zkolabovaly a zemřel by,“ říká Stephen Amesbury, pneumolog, který Adama vyšetřoval.

V USA je zaznamenáno více než 450 případů, kdy lidé onemocněli právě kvůli vapingu. Ve spojení s kouřením e-cigaret je potvrzených 6 úmrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse