Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2019 10:14
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Japonský vlak je navržen tak, aby lidé měli pocit, že sedí v obývacím pokoji

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

Navrhl jej prestižní architekt, z vlaku udělal umělecké dílo.

Japonsko je skutečně inovativní země, dokázalo to i designem nového vlaku. Není se však čemu divit, postaral se o něj designér Kazuyo Sejima. Ten v minulosti získal prestižní architektonické ocenění, Pritzkerovu cenu.

Jeho vlak, který je známý jako „Laview“, je skutečně ohromujícím dílem, informuje CNN.

 

Vlak v Japonsku je navrhnutý tak, aby mali ľudia pocit, že sedia v obývačke, všetky jeho vymoženosti robia z cestovania zážitok
Vlak v Japonsku je navrhnutý tak, aby mali ľudia pocit, že sedia v obývačke, všetky jeho vymoženosti robia z cestovania zážitok Zdroj: intagram/kazuyo sejima

„Je to první vlak, který jsem kdy designoval. Největším rozdílem je právě ten nejzjevnější, vlak se hýbe. Projíždí městem a horami, právě proto jsem zvolil stříbrný exteriér. Stříbrná bude odpovídat okolí a zároveň s ním jemně splyne,“ říká Kazuyo o vlaku, který začal jezdit v březnu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa HIRATA MASAKO (@masacott__),

Součástí vlaku jsou obrovská zahnutá okna, která poskytují panoramatický výhled a tak dělají z cestování zážitek. Vnitřek si hraje s barvami, výrazné jsou měkké žluté sedačky s nastavitelnou opěrkou hlavy a loktů. Tím chtěl designér docílit, aby lidé ve vlaku měli pohodu obývacího pokoje a motivovalo je to k cestování.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Ve vlaku jsou světla, která se přizpůsobují přirozenému, které prochází okny, aby bylo ve vlaku stále příjemně. Laview má osm vozů a 422 sedadel, přičemž jede 120kilometrovou rychlostí za hodinu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Daisuke Homma (@daisukebe69),

Každý detail vlaku důkladně promysleli, což dokazuje i název vlaku. „L“ na začátku znamená „luxurious living“ (luxusní žití). Písmeno „a“ odráží „speedy like an arrow“ (rychlý jako šíp), konec slova „view“ (výhled) vysvětlovat nemusíme. 

Domů
Sdílet
Diskuse