Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2019 11:19
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Vědci vytvořili nejčernější barvu světa. Světlo pohlcuje ještě více než nové BMW X6 Vantablack

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nová barva pohlcuje více než 99,995 % světla.

Vědci z MIT (Massachusettský technologický institut) vyvinuli nejčernější černou světa. O barvě tvrdí, že je desetkrát tmavší než jakákoli jiná tmavá dosud. V oficiální zprávě také uvádějí, že materiál je vyroben z vertikálně zarovnaných uhlíkových nanotrubiček, což je alotropická modifikace uhlíku, která má válcovitý tvar. Jde o mikroskopická vlákna.

Inženýři z MIT vyvíjeli uhlíkové nanotrubice na hliníkové fólii leptané chlórem, která pak v laboratorních testech pohlcuje více než 99,995 % přicházejícího světla. Pokud by sis chtěl představit, o jakou černou jde, nejnovější BMW X6 Vantablack zachycuje „pouze“ 99,965 % světla.

Uhlíkové nanotrubice

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6 Zdroj: Wikimedia/IvanaSmoradová
Černo-černá nanostruktura, která byla původně vyvinuta pro kosmické účely, je několikanásobně tenčí než lidský vlas. Nový materiál je aktuálně na výstavě v New Yorku, kde mu dělá doprovod 16,78karátový žlutý diamant v hodnotě 2 milionů dolarů.

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6 Zdroj: MIT
Doporučeno
Toto není Photoshop, ale nové BMW X6 v nejčernější černé na světě Toto není Photoshop, ale nové BMW X6 v nejčernější černé na světě 29. srpna 2019 8:41

Vědci z MIT přiznávají, že ačkoliv vynalezli dosud nejtmavší černou, vždy se bude dát vyvinout ještě černější barva. „Jde o neustále pohybující se cíl,“ tvrdí jeden z inženýrů. Nejnovější odstín ještě nedostal své jméno.

Podle astrofyzika a laureáta Nobelovy ceny Johna Mathera se v dohledné době budou snažit pomocí tohoto materiálu vytvořit masivní černý odstín, který by chránil dalekohledy před rušivým světlem.

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6 Zdroj: Wikimedia/Surrey NanoSystems
Domů
Sdílet
Diskuse