Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 16:05
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Rozříznutá ústa a tělo na kusy jsou znakem nejbrutálnější vraždy minulého století. Případ Černé Dahlie šokuje dodnes

Rozříznutá ústa a tělo na kusy jsou znakem nejbrutálnější vraždy minulého století. Případ Černé Dahlie šokuje dodnes
Zdroj: Youtube
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Nevyřešený případ brutální vraždy Elizabeth Short, která dostala přezdívku Černá Dahlia.

Jedna z nejbrutálnějších nevyřešených vražd dodnes. Takový přívlastek si vysloužila vražda 22leté Elizabeth Short, jejíž zohavené tělo objevili 15. ledna 1947 v parku v Los Angeles.

Kvůli sadistickému způsobu vraždy získala Elizabethina smrt obrovskou mediální pozornost a od novinářů si vysloužila přezdívku Černá Dahlia. Její vrah se nikdy nenašel i přesto, že médiím a policii posílal provokační dopisy a balíčky s věcmi oběti.

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13

Na seznamu podezřelých se ocitlo více než 150 lidí, včetně známého herce a režiséra Orsona Wellese. Podle listu Los Angeles Times se k vraždě dosud přiznalo více než 500 lidí, a to i tací, kteří v té době ještě ani nebyli na světě. Z případu se stala celosvětová senzace a dodnes fascinuje nejednoho milovníka záhad.

V tomto článku si přečteš:
  • Kde Elizabeth Short vyrůstala a jaké měla dětství;
  • proč se přestěhovala do Los Angeles a neměla štěstí v lásce;
  • jakým krutým způsobem ji v roce 1947 zavraždili;
  • proč dostala přezdívku Černá Dahlia;
  • jak skutečný Elizabethin vrah provokoval policisty a novináře;
  • jací známí lidé skončili na seznamu podezřelých a proč se tolik lidí přiznalo k vraždě;
  • zda policistům mohl uniknout skutečný vrah Elizabeth;
  • co má Zodiac killer společného s vraždou Černé Dahlie.

Osudem zkoušená kráska s havraními vlasy

Elizabeth Short se narodila v roce 1924 v americkém státě Massachusetts. Kromě ní měli její rodiče ještě další čtyři dcery. Když v roce 1929 v Americe nastala Velká hospodářská krize, rodina se dostala do špatné finanční situace a obrovských dluhů. Elizabethin otec tyto podmínky nezvládl a rodinu opustil velmi krutým způsobem – nafingoval vlastní sebevraždu.

Auto nechal u mostu a všichni si mysleli, že skočil do řeky a zabil se. Matka se o všech pět dívek musela postarat sama. Měla několik zaměstnání, ale z velké části byla celá rodina závislá na finanční podpoře státu. Elizabethino dětství proto vůbec nebylo růžové.

Otec se jim po 13 letech trápení opět ozval prostřednictvím dopisu, ale máma mu zradu nikdy neodpustila a už ho vidět nechtěla. Elizabeth však na svého otce zcela nezanevřela. Za ty roky z ní stihla vyrůst krásná, mladá dívka, ale mládí prožité ve školní lavici ji příliš nelákalo.

Doporučeno
Typický vztah páru ze střední školy, který se neustále scházel a rozcházel, ukončila až kulka z chlapcovy zbraně Typický vztah páru ze střední školy, který se neustále scházel a rozcházel, ukončila až kulka z chlapcovy zbraně 3. září 2019 16:07

Ze střední školy odešla už ve druhém ročníku a když měla 18 let, rozhodla se přestěhovat ke svému znovuobjevenému otci do Kalifornie. Jelikož je však kromě společné krve nic nespojovalo a byli si prakticky cizí, jejich soužití nebylo vůbec ideální.

Po pár měsících neustálých hádek ji otec z domu vyhodil. Ocitla se sama v cizím státě a bez pomoci. Našla si práci jako pokladní a její krásy si rychle všimli i kolegové. Na pracovišti dokonce vyhrála soutěž „Miss zlatíčko“. 

Narezané kútiky pier a rozpolené telo sú znakom najbrutálnejšej vraždy minulého storočia. Prípad Čiernej Dahlie šokuje aj dnes
Narezané kútiky pier a rozpolené telo sú znakom najbrutálnejšej vraždy minulého storočia. Prípad Čiernej Dahlie šokuje aj dnes Zdroj: GettyImages/Brettman

Elizabeth však žila ve vlastní pohádce. Hledala prince na bílém koni, který by si ji vzal za ženu. Neustálá pozornost mužského pohlaví ale způsobovala, že Elizabeth měla vysoké nároky a potenciální zájemce odmítala.

Ona sama se totiž chtěla stát známou hollywoodskou herečkou, což ji přivedlo k tomu, aby se přestěhovala do Los Angeles. Tam chvilku pracovala jako fotomodelka a přitom si hledala svou životní lásku. Zaujali ji zejména muži v armádě, ale ani s nimi nakonec nenašla své štěstí.

Doporučeno
Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce 23. července 2019 11:48

Její první přítel, podplukovník Gordon Fickling, byl přeřazen do Evropy a museli se rozejít. S druhým přátelům Mattem Gordonem to dopadlo ještě tragičtěji. Gordon byl povolán do Indie, ale předtím slíbil, že po příchodu si Elizabeth vezme za manželku. Z války se však už nikdy nevrátil, protože ho během služby zastřelili.

Po této ráně v Hollywoodu zůstala a stále se snažila prorazit jako herečka, ale neúspěšně. Jelikož výdělek z modelingu nebyl dostatečný, Elizabeth si přivydělávala jako uklízečka pro jednu francouzskou rodinu. Během tohoto období přespávala u kamarádky na gauči a po nocích chodívala na party a zkoušela najít toho pravého.

Jejím posledním nápadníkem byl ženatý obchodník Robert Manley, který byl jedním z posledních lidí, který Elizabeth viděl naživu. Strávili spolu noc v hotelu, kde mu říkala, že to v Los Angeles vzdává a vrací se zpět do rodného Massachusetts. Předtím se však ještě chtěla setkat se sestrou, která ji měla přijít navštívit do hotelu.

Manley tohoto setkání však nebyl svědkem, protože spěchal. Psal se 9. leden 1947. Byl to poslední den, kdy Elizabeth viděli naživu očití svědci. Dalších 6 dní byla totiž nezvěstná. 15. ledna našli už jen její mrtvé tělo.

Doporučeno
V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy 8. června 2019 12:07

Rozpůlené tělo připomínalo figurínu

Elizabethino tělo se našlo v Leimer parku v Los Angeles. Objevila ho mladá maminka Betty Bersingerová společně se svou tříletou dcerkou, které si přes park krátily cestu do obchodu. Betty se nejprve zdálky zdálo, že vidí rozpůlenou figurínu. Elizabeth byla totiž celá bílá, nenacházela se v ní ani kapka krve.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 69299 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jakým způsobem byla Elizabeth Short zavražděna;
  • co všechno si musela vytrpět před smrtí;
  • jak bezcitně se novináři zachovali k její matce;
  • jaké fámy kolovaly o Elizabeth;
  • jakým způsobem provokoval vrah policii a novináře;
  • kdo všechno se stal podezřelým a proč byly na seznamu známé osobnosti;
  • kdo mohl být skutečným vrahem Elizabeth a jaké byly proti němu důkazy;
  • co mohli mít Zodiac Killer a Elizabethin vrah společného.
Domů
Sdílet
Diskuse