Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2019 8:47
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Šerpa pomáhá čistit Mt. Everest. Snáší odpad, lidská těla i výkaly

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mingma David čistí nepálskou velehoru již od roku 1996.

Nejvyšší hora světa Mt. Everest na sebe upoutala pozornost zejména v první polovině roku. Svět tehdy obletěly fotky, jak se těsně před vrcholem tlačí desítky horolezců. Někteří z nich si v této „zácpě“ vyčerpali veškerý podpůrný kyslík a následný šok či rychlý úbytek sil je pod magickým vrcholem 8 848 m n. m. stál život. 

Neoficiální seznam jen za duben až květen letošního roku uvádí 12 úmrtí.

V Himalájích je už po sezóně a Vice přinesl rozhovor s místním šerpou o tom, co vše se po cestě na vrchol nejvyššího bodu Země dá vidět. 

Mingma David viděl první mrtvé tělo už když mu bylo asi 20 let. Dobře však věděl, že cesta nahoru je lemována více než 200 mrtvolami – horolezci jsou tam často nuceni nechat i své nejbližší přátele, zejména proto, že snahy snést jejich těla dolu jsou příliš nebezpečné a náročné.

David s podporou australské televize už v roce 2015 sestavil záchranný tým, který z Everestu a sousední hory Makalu (8 463 m n. m.), která je pátá nejvyšší na světě, snesl celkově 52 mrtvých horolezců. Producenti z této záchranné akce natočili dokument, jehož část najdeš na YouTube.

Šerpa v něm mluví také o tom, že oteplování planety a ústup ledovce postupně odhalují další mrtvoly, spolu s kusy vybavení, kyslíkovými lahvemi a lidským odpadem včetně výkalů. Podle odhadů je jen v základních táborech přes 5 tun fekálií, které po oteplení a v období monzunových dešťů končí ve vesnicích pod Everestem. Samozřejmě okamžitě kontaminují místní pitnou vodu.

Vice upozorňuje i na velký paradox. Chudý Nepál podle něj letos jen za celkových 383 povolení na výstup inkasoval 4 miliony dolarů, ale právě tyto výstupy, které plní státní kasu, způsobují místním problémy. 

„Můj pradědeček vedl takové expedice od 30. let minulého století. První čištění ale Nepálská horolezecká asociace udělala až v roce 1996. Spolu s 40 dalšími šerpy jsme snesli přibližně 7 tun odpadu,“ říká Mingma David.

Kromě nepálské vlády z vybraných poplatků čistící akce dotují i soukromé osoby nebo cestovní kanceláře, které na expedicích na Mt. Everest vydělávají.

Doporučeno
Džunko Tabei: Jako první žena zdolala Mt. Everest, bojovala za životní prostředí a nezastavila ji ani rakovina Džunko Tabei: Jako první žena zdolala Mt. Everest, bojovala za životní prostředí a nezastavila ji ani rakovina 3. března 2019 14:16

Vláda také začala vyžadovat depozit ve výši 4 tisíce dolarů za každou skupinu, který se vrací až v případě, že horolezci přijdou zpět s minimálně 8 kilogramy (sklizeného nebo vlastního) odpadu na osobu. Fekálie zase mají směřovat do speciálních kapes, které se dají zahodit po sestupu. 

Podle odhadů však v horách pod Everestem zbývá ještě okolo 30 tun odpadu. Zpřísnit se mají i kritéria pro vydávání povolení. Nepál plánuje, že výstup umožní pouze horolezcům, kteří již dříve zvládli alespoň jeden vrchol nad 6 500 metrů.

Zpět
Sdílet
Diskuse