Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2019 11:44
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Elon Musk nazval britského potápěče pedofilem. Soud odhalil, že si na něj najal soukromého detektiva

TECH
Uložit Uložené

Muskova obvinění se nepotvrdila. Vern Unswort se proto pochopitelně brání.

Před více než rokem svět sledoval příběh chlapců z thajského fotbalového týmu, kteří na 18 dní uvízli spolu se svým trenérem v zatopené jeskyni Tham Luang

K záchranné akci se tehdy chtěl připojit i šéf Tesly Elon Musk. Milionář přišel s plánem sestrojit miniaturní ponorku, která by byla schopná děti bezpečně vynést na povrch. Stroj nakonec inženýři z jeho firem SpaceX a The Boring Company i reálně postavili a přivezli na místo neštěstí, ale úřady ho odmítly jako nepraktický.

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13

Na záchraně skupiny se významně podílel i britský jeskyňář a potápěč Vern Unsworth, který dlouhodobě žije Thajsku a místní jeskynní komplex dobře zná. Ten Muskův plán s ponorkou označil za „PR pokus“, tedy čistou snahu Američana se zviditelnit, bez reálné šance na úspěšné vytažení skupiny.  

Muskovo ego takové zpochybňování očividně neuneslo a podle The Verge na svém Twitteru Unswortha nazval pedofilem. Serveru Buzzfeed následně poslal několik e-mailů, kde pokračoval ve svých urážkách o „znásilňovači dětí“ a muži, „který se do Thajska přestěhoval kvůli 12leté nevěstě“.

Doporučeno
Nejprve našli žádost o výkupné, potom mrtvé tělo 6leté dcery ve vlastním sklepě. Vražda JonBenét Ramsey je stále nevyřešená Nejprve našli žádost o výkupné, potom mrtvé tělo 6leté dcery ve vlastním sklepě. Vražda JonBenét Ramsey je stále nevyřešená 22. srpna 2019 12:48

Brit samozřejmě neváhal a Muska za jeho tvrzení zažaloval. Ten tak nyní musel svědčit před soudem, z něhož cituje CNBC

Z výslechu vyšlo najevo, že Musk platil desítky tisíc dolarů soukromému detektivovi, který měl o potápěči vypátrat více detailů, údajně na základě obav, že Unsworth je dalším Jeffreym Epsteinem.

Doporučeno
Byl Michael Jackson pedofil? Byl Michael Jackson pedofil? 13. března 2019 17:51

Nic takového se ale nepotvrdilo. Britský deník Metro cituje i rozhovor s údajně mladistvou manželkou potápěče. Ukázalo se, že ačkoli je o 23 let mladší než Unsworth, Woranan Ratrawiphukk bylo v čase interview kulatých 40.

Zatím se tedy zdá, že soud o odškodné ve výši 57 tisíc liber (přibližně 1,67 milionu korun) se nevyvíjí v Muskův prospěch. Šéf Tesly v něm již mimo jiné tvrdil i to, že výrok o pedofilii myslel jako všeobecnou urážku, nikoli oznámení faktů.

Domů
Sdílet
Diskuse