Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2019 14:47
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Do Jupitera opravdu narazil asteroid. Měl vážit 450 tun

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Výbuch se podařilo náhodně zachytit amatérskému astronomovi.

Do atmosféry Jupitera narazilo 7. srpna neznámé těleso. Teoreticky to měl být běžný asteroid, protože podobné kolize jsou ve vesmíru poměrně běžné, ale šokující byla intenzita výbuchu, který se podle prvních odhadů rovnal velikosti celé Země.

Doporučeno
Do Jupiteru narazil neznámý objekt, způsobil výbuch o rozměrech Země Do Jupiteru narazil neznámý objekt, způsobil výbuch o rozměrech Země 9. srpna 2019 20:45

Explozi zachytil amatérský astronom Ethan Chappel a moment následně zveřejnil na svém Twitteru. 

Pokud se ti zdá záblesk malý, je třeba připomenout, že Jupiter je největší planeta naší sluneční soustavy s průměrem 142 984 kilometrů, tedy téměř 122krát větší než Země. 

Web Science Alert nyní potvrdil, že skutečně šlo o těleso tvořené shlukem kamenů a železa, které explodovalo ve vrchní části plynné atmosféry Jupitera, přibližně 80 kilometrů nad jeho bouřkovými mraky.

Výbuch však uvolnil energii rovnající se „jen“ zhruba 240 kilotunám TNT. Podle astronomů jde o zhruba poloviční hodnoty oproti známému čeljabinskému meteoritu, který v roce 2013 zachytily desítky Rusů na své palubní kamery.

Podobné výbuchy jsou na Jupiteru běžné, ačkoli vzhledem k jeho rozměrům a vzdálenosti je obvykle velmi obtížné je pozorovat.  

Šílenství kolem této exploze bylo tedy spíše dílem náhody a toho, že Ethan Chappel se díval ve správném čase na správné místo. Science Alert píše, že tento meteorit měl podle analýzy na floridském technologickém institutu průměr přibližně 12 až 16 metrů a hmotnost 450 tun.

Astronomům má ve studiu Jupitera pomáhat i speciální software, který dokáže podobné výbuchy automaticky najít na videozáznamu z teleskopů. Jeden z tvůrců takového nástroje, fyzik Ricardo Hueso, odhaduje, že do Jupiteru vrazí 20 až 60 podobných objektů ročně

Domů
Sdílet
Diskuse