Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. září 2019 18:49
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Na měsíci Jupiteru s nejaktivnějšími sopkami v celé sluneční soustavě vybuchne gigant jménem Loki

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Erupce bude pozorovatelná i ze Země.

Sopka Loki Patera na měsíci Jupiteru s názvem Io by mohla brzy opět vybuchnout, informuje CNN. Její pojmenování vzešlo od severského boha Lokiho, kterého v moderní době zpopularizovala zejména filmová tvorba Marvelu. A právě Loki má být podle odborníků z NASA největší sopkou na Io.

„V infračerveném světle je tak jasný, že ho můžeme pozorovat pomocí dalekohledů ze Země,“ tvrdí vědkyně Julie Rathbun z Planetary Science Institute. V 90. letech minulého století tato velmi aktivní stopka měsíce Io vybuchovala každých 540 dní, přičemž v aktuální době se měl daný interval zkrátit na 475 dní. Odbornice z PSI proto věří, že k erupci dojde ještě v průběhu tohoto měsíce.

Poslední výbuch dané sopky podle vědkyně nastal v květnu minulého roku. Sopky jsou podle ní velmi nepředvídatelné, ale velikost Lokiho umožňuje lepší odhad blížících se erupcí. Detailnější rozpis výbuchů sopky Loki Patera najdeš v publikaci Julie Rathbun.

Poslední erupce jiné sopky na Io NASA pozorovala koncem minulého roku. Zajímavým objektem je ale z hlediska výzkumu také měsíc Europa. V současné době se příprava vesmírné lodi, která poletí na Europu, nachází již ve finále. Cílem má být ověření potenciálně vhodných podmínek na život.

Doporučeno
Do Jupitera opravdu narazil asteroid. Měl vážit 450 tun Do Jupitera opravdu narazil asteroid. Měl vážit 450 tun 17. září 2019 14:47
Domů
Sdílet
Diskuse