Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2019 10:56
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Američtí piloti stíhaček sledovali UFO. O incidentu z roku 2015 promluvili pro média

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Existenci videí nyní potvrdila i americká armáda. Sama totiž neví, o jaké objekty šlo.

Americké námořnictvo bere spekulace o UFO velmi vážně, informoval Insider.com. Naráží tak na minimálně jedno video z tréninkové mise stíhacích pilotů nad floridským Jacksonville z  roku 2015.

Klip jasně zachycuje zmatenou posádku, jak sleduje neznámý objekt pohybující se nadzvukovou rychlostí, ale zároveň bleskově manévrující a točící se na malé vzdálenosti.

„Šlo o rychlosti, které by roztrhaly a zabily pilotů ve stíhačkách F-35 a F-22,“ říká Christopher Mellon, bývalý pracovník Ministerstva obrany USA.

Mellon připomíná, že jde o UFO, ale toto označení automaticky dostávají všechny objekty, které neumíme přesně identifikovat. Nemusí tedy ještě jít o Marťany či jiné mimozemské civilizace. „Může to být ruské nebo čínské, případně může jít o produkt soukromých společností, ale všechny tyto teorie jsou málo pravděpodobné.“

Doporučeno
Littlefinger z Game of Thrones v novém seriálu pátrá po UFO. Pravděpodobně nejsme jedinou životní formou ve vesmíru, říká Littlefinger z Game of Thrones v novém seriálu pátrá po UFO. Pravděpodobně nejsme jedinou životní formou ve vesmíru, říká 17. září 2019 9:00

Zmíněné video podle mluvčího námořnictva Josepha Gradshera nemělo být určeno pro veřejnost, ačkoli armáda jeho existenci a věrohodnost nyní oficiálně potvrdila

Téma UFO v květnu rozebíral i respektovaný deník New York Times, který mluvil s piloty stíhačky F/A-18 Super Hornet stojícími za vznikem videa. Podle nich tyto objekty neměly žádné viditelné motory, ale pohybovaly se přibližně pětinásobnou rychlostí zvuku.

Nad východním pobřežím USA se navíc podle nich od léta 2014 do března 2015 pohybovaly téměř denně a velmi dlouho. „Udržet letadlo nahoře vyžaduje hodně energie. Při rychlostech, které jsme viděli, bylo 12 hodin ve vzduchu, asi o 11 hodin více, než bychom čekali,“ říká poručík Ryan Graves, který o objektech informoval Kongres a Pentagon.

Deník mluvil i s poručíkem Dannym Accoinem. Ten naopak zmiňuje, že poprvé tyto objekty sledoval pouze prostřednictvím údajů na radaru, ale na vlastní oči je neviděl, ačkoli měly být přibližně 300 metrů nad ním.

Americkí piloti stíhačiek sledovali UFO. O incidente z roku 2015 prehovorili pre médiá Zdroj: www.homestead.afrc.af.mil

O několik dní později objekt zachytily alespoň infračervené kamery a naváděné tréninkové rakety v letadle, což podle něj naznačuje, že tam nějaký objekt opravdu byl.

Piloti se v rozhovoru vyhýbají jednoznačným tvrzením o původu objektů, ale v té době údajně spekulovali, že může jít o tajný a extrémně pokročilý program dronů, tedy strojů bez skutečné posádky.

Graves také zmiňuje incident, během kterého jeden z takových objektů téměř narazil do kokpitu stíhačky, takže musel být nahlášen úřadu pro leteckou bezpečnost. Hrozící kolize také piloty údajně přesvědčila, že nešlo o drony z programu americké armády. Ta by totiž prý kolize v době, kdy nad oblastí trénovaly stíhačky, určitě neriskovala.

„Z potenciálně utajovaného programu dronů se stalo bezpečnostní riziko,“ říká Graves pro New York Times. Incidenty podle pilotů ustaly krátce poté, co byli přesunuti na mise v Iráku a Sýrii.

Domů