Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2019 15:23
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Rusko do vesmíru vybaví své kosmonauty pistolemi. Mají pomoct v „mimořádné situaci“

TECH
Uložit Uložené

Ruští kosmonauti dostanou zbraně podobné jako jejich sovětští předchůdci.

Ruští vědci momentálně zkouší zbraň, kterou chtějí vybavit své kosmonauty. Ti žádné zbraně v posledních letech nepoužívali, ale podle šéfa ruské kosmické agentury Dmitrije Rogozina by s nimi znova začít měli, tak jako v dobách Sovětského svazu. Speciální pistole by měly posloužit k mimořádným situacím, jako je například odhánění divokých zvířat při přistání v odlehlých oblastech.

„Tuto zbraň již testujeme,“ potvrdil na tiskové konferenci Rogozin. „Je možné, že přistání bude probíhat i v oblastech, které nejsou osídlené, s lesy a lesními stepi,“ prozradil. Zároveň dodal, že držení pistole podporují i samotní kosmonauti.

Pistole TP-82.

Rusko do vesmíru vybaví své kosmonauty pistolemi. Má pomoct v „mimořádné situaci“
Rusko do vesmíru vybaví své kosmonauty pistolemi. Má pomoct v „mimořádné situaci“ Zdroj: Wikimedia Commons
Doporučeno
Ruští kosmonauti našli na vnější straně ISS ručník, který tam nechali před 10 lety Ruští kosmonauti našli na vnější straně ISS ručník, který tam nechali před 10 lety 30. května 2019 13:02

Stane se součástí jejich speciálního vybavení již za rok a půl. Důvodem je přesun kosmických programů na kosmodrom Vostočnyj, který je na ruském Dálném východě.

Pistole dostávali kosmonauti i v dobách Sovětského svazu, od 80. let. Tehdy byli vybaveni tříhlavňovou pistolí TP-82 s ráží 12,5 milimetru a 5,45 milimetru, to však zrušili v roce 2007. Mohli s ní odhánět zvěř nebo vystřelit signalizační náboj

Potřebu určitých zbraní projevil v minulosti i ruský kosmonaut Oleg Kononenkov, vedoucí posádky ISS. Podle něj je zapotřebí i speciálního nože, prý kvůli drsnému prostředí v divočině. 

Domů
Sdílet
Diskuse