Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 7:05
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V Keni objevili unikátní mládě zebry, je hnědé a místo pruhů má bílé tečky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Změna pigmentu u mláděte zebry je podmíněna zvýšeným melaninem v těle.

V přírodní rezervaci Maasai Mara, která se nacházející v jihovýchodní části Keni, objevili unikátní druh geneticky zmutovaného zebřího mláděte. Jeho zbarvení totiž neodpovídá tradičním černobílým pruhům. Na těle má místo pásků bílé skvrny. Ojedinělé puntíkované zvíře dostalo jméno Tira, podle příjmení průvodce, který mládě našel.

Jak informuje stránka Wildest Afrcia na svém Instagramu, mládě objevené na chráněném území není jediné svého druhu. Podobně zabarvenou zebru se změnou pigmentu kvůli melaninu našli i před několika lety. Tehdy si však zvíře zachovalo pruhy, tečkovaný mělo jen ocas.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wildest Africa (@wildestafrica),

Průvodce, který Tiru objevil, byl zpočátku velmi překvapený a myslel si, že tělo mláděte pravděpodobně někdo nabarvil. Zebra je však novým turistickým lákadlem. Jak však uvádí portál IFL Science, taková zvířata to nemají v životě lehké.

Zebry se totiž mezi sebou rozpoznávají právě díky pruhům a tím, že Tira je od ostatních zcela odlišná, může mít za následky vyčleňování ze stáda a dokonce se může stát lehčí kořistí při případném napadení predátorem.

Melanismus se nejčastěji objevuje u leopardů či jiných kočkovitých šelem. Opak melanismu je albinismus, kde je zas naopak množství melaninu snížené nebo zcela chybí. Ten je dokonce zejména u zeber mnohem běžnějším jevem.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Frank Liu (@frankliuphotography),

Domů
Sdílet
Diskuse