Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2019 18:15
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Na polském černém trhu se prodávají děti. Cena jednoho novorozence dosahuje až 900 tisíc korun

ZAJÍMAVOSTI POLSKO
Uložit Uložené

Polská televize odhalila šokující nelegální obchod. Na tamním černém trhu si bezdětné páry mohou koupit novorozence. Stojí několik stovek tisíc korun.

Polská televize TVN24 odhalila ilegální prodej novorozeňat na objednávku. Problém souvisí s velmi komplikovaným procesem adopce v Polsku. Pro zájemce, kteří nemůžou z nějakého důvodu dítě počít přirozenou cestou, se tak naskýtá mnohem méně komplikovaná možnost za něj jednoduše zaplatit. Reportéři polské televize to zjistili na vlastní kůži, když předstírali, že o dítě mají zájem.

Do tohoto byznysu je zapojeno tisíce Polek, které se nechávají oplodnit. Každý rok se tímto způsobem prodá 5 tisíc novorozenců. Ženy si tím podle reportáže vydělávají na nemovitosti. Částku takového porodu stanovují na 100 až 150 tisíc zlotých, v přepočtu tedy bezmála 600 až 900 tisíc korun.

Doporučeno
Typický vztah páru ze střední školy, který se neustále scházel a rozcházel, ukončila až kulka z chlapcovy zbraně Typický vztah páru ze střední školy, který se neustále scházel a rozcházel, ukončila až kulka z chlapcovy zbraně 3. září 2019 16:07

Na polském černém trhu prodávají děti. Cena jednoho novorozence dosahuje až 900 tisíc korun
Na polském černém trhu prodávají děti. Cena jednoho novorozence dosahuje až 900 tisíc korun Zdroj: Svenja Behnisch / Pixabay

Oficiálně uvedou v notářsky ověřeném dokumentu jako otce kupujícího muže a hned po porodu novorozence předávají páru. Tím celý proces legalizují. Může a nemusí být ve skutečnosti biologickým otcem dítěte. Podle reportérů tento proces nikdo nekontroluje. Nákup dětí přirovnávají k nákupu nábytku, tak jednoduchý je.

Ministr spravedlnosti Michal Wojcik hodlá proti problému zakročit změnou legislativy. Za obchod s dětmi sice v Polsku hrozí pět let vězení, ale v tomto případě je velmi těžké cokoli dokazovat. Tamní vláda navíc brojí proti umělému oplodnění, které by nelegální obchod mohlo vymýtit.

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13
Domů
Sdílet
Diskuse