Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 9:51
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí se však obejít bez Google aplikací a obchodu

TECH
Uložit Uložené

Důvodem je zákaz spolupráce amerických firem s čínským výrobcem.

Dvě ve čtvrtek představené novinky Huawei Mate 30 a Mate 30 Pro mají být odpovědí čínských inženýrů na letošní iPhony. Ani přes úctyhodné parametry to ale nebudou mít jednoduché

Podle The Verge je sice pohání Android 10, protože ten si díky politice Googlu může v základní verzi stáhnout a použít zcela zdarma prakticky kdokoliv, ale chybí všechny ostatní Google aplikace a služby.

Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí sa však zaobísť bez Google aplikácií a obchodu
Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí sa však zaobísť bez Google aplikácií a obchodu Zdroj: Huawei.com

Kvůli americko-čínské obchodní válce živené Donaldem Trumpem byl Huawei odstřižen od spolupráce s mnoha západními firmami. Mate 30 tedy nebude mít předinstalovaný žádný Gmail, YouTube a co je horší, ani obchod Google Play, odkud by sis své oblíbené aplikace rychle stáhl.

Doporučeno
Nová vlajková loď od Huawei bude bez Google aplikací. Společnost vyvíjí vlastní operační systém Nová vlajková loď od Huawei bude bez Google aplikací. Společnost vyvíjí vlastní operační systém 30. srpna 2019 18:36

Čínští zákazníci jsou možná zvyklí, protože většina z nich kvůli vládnímu firewallu ve své komunistické zemi nikdy nic od Googlu neviděla, Evropané však zřejmě dají přednost jiným smartphonům. Pokud zde Huawei dvojici novinek vůbec začne prodávat.

V telefonech bude namísto obchodu Google Play svítit Huawei AppGalery, kde některé z nejznámějších aplikací zřejmě najdeš, ale aktuálně jich tam má být jen něco přes 45 tisíc, oproti více než dvou a půl milionu, ze kterého si mohou vybírat majitelé ostatních androidů právě přes Google Play. Nepočítej hlavně s českým softwarem.

O to více tě může mrzet určitě výborný 40megapixelový fotoaparát.

Doporučeno
Internet už zaplavily vtipy kolem nových iPhonů, schytaly to hlavně zadní fotoaparáty Internet už zaplavily vtipy kolem nových iPhonů, schytaly to hlavně zadní fotoaparáty 11. září 2019 7:59

Série Mate 30 může mít až 6,62palcový displej, 8 GB RAM a obří 4 500 mAh baterii s rychlým 40wattovým nabíjením.

Vtipné je, že Huawei novinky odhalil právě v Evropě. V Mnichově ukázal také ceny v eurech. Základní verzi Mate 30 ohodnotil na 799 € (cca 20 700 Kč), Mate 30 Pro na 1 099 € (28 500 Kč) a více. 

Po vzoru Apple vydal edici Porsche Design potaženou kůží, která bude s 12 GB RAM a 512 GB úložištěm stát 2 095 eur (cca 54 250 Kč).

Domů
Sdílet
Diskuse