Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 13:10
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Muži chirurgicky odstranili 10centimetrový roh. Vyrostl mu poté, co si narazil hlavu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Bizarní onemocnění kůže, o kterém lékaři moc nevědí, postihlo staříka, který si z toho ale těžkou hlavu nedělal.

Šjam Lal Jadav je farmář z indické vesnice Rahl. Asi před pěti lety si narazil hlavu, od té doby mu na hlavě narostla boule, která se rozvinula do něčeho, co nazýváme ďábelský či zvířecí roh. O případu informovali v LADBIBLE.

Zpočátku roh dával ostříhat holiči

Nejdříve si Šjam z výrůstku nedělal těžkou hlavu. Nebolel, ani ho nijak neomezoval. Jednoduše si ho nechával ostříhat u holiče. Výrůstek však časem začal tvrdnout a nakonec 74letého staříka donutil zajít k lékaři.

Z medicínského hlediska mluvíme o druhu léze nebo výrůstku, který tvoří keratin (ten najdeme i v našich nehtech a ve vlasech). Za své jméno vděčí tvaru, do kterého obvykle vyrůstá a který připomíná zvířecí rohy. Přestože mnohé takové výrůstky nejsou nebezpečné, mohly by být i karcinogenní. Příčina vzniku je neznámá, ale někteří vědci se domnívají, že za to může radiace a sluneční záření.

Doporučeno
V Indii si lidé nebezpečnými chemickými produkty bělí už i genitálie, aby je akceptovali ve společnosti V Indii si lidé nebezpečnými chemickými produkty bělí už i genitálie, aby je akceptovali ve společnosti 15. ledna 2019 16:46

Roh se dal velmi jednoduše odstranit sterilním skalpelem, tím však léčebná péče neskončila. Po zákroku musel Šjam setrvat v nemocnici dalších 10 dní, dokud se rána zahojila a výsledky biopsie neukázaly, že jiná zdravotní rizika mu už nehrozí.

Dnes je již Šjam doma a zdravý.

Domů
Sdílet
Diskuse