Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2019 11:50
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Znají Češi slovenská slovíčka jako pazucha, štekliť, cicavec nebo omrvinky? Někteří neměli ani potuchy

REFRESHER
Uložit Uložené

V ulicích Prahy jsme zjišťovali, jak jsou na tom mladí Češi s vědomostmi ze slovenského jazyka. Vše nasvědčuje tomu, že mají opravdu velký problém svým sousedům porozumět.

 

Slováci a Češi sice sdílejí společnou historii a dlouhá léta jsme byli zvyklí sdílet například i televizní kanály. Zvláště mladší generace Čechů ale mají v současnosti problém porozumět i běžným slovenským slovům. Vše nasvědčuje tomu, že se rozdíly budou jen zvětšovat. 

Své o tom ví i naše moderátorka Petra, která za více než rok po boku Krištofa zjistila, že má ve svých jazykových schopnostech mezery. Slova, kterým v běžné komunikaci nerozuměla, dala dohromady a v ulicích Prahy zastavovala náhodné respondenty, aby se je pokusili vysvětlit. Jde o podstatná jména i slovesa, která Slováci používají každý den, odbornější výrazy jsme raději nevytahovali. 

V našem videu se dozvíš, jak někteří mladí Češi vysvětlili slova jako tekliť, cicavec, múr nebo pazucha. Snažili jsme se přiblížit jim i kontext, většina si se slovenským jazykem přesto poradit nedokázala. Našlo se i pár světlých výjimek, více se už ale dozvíš v samotném videu. 

Doporučeno
Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty 31. srpna 2019 9:31
Domů
Sdílet
Diskuse