Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2019 13:09
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

NASA na Jupiteru nafotila pozoruhodný úkaz připomínající černou díru

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jupiter a jeho měsíc Io se postarali o vesmírné divadlo.

Jedny z posledních záběrů Jupitera (k nahlédnutí zde) poukazují na kulatý tmavý objekt na povrchu planety, který mnohým pozorovatelům připomíná černou díru. Jak informuje Universe Today, fotografie pořídila kosmická loď Juno, která se od planety nacházela přibližně 8000 kilometrů.

Zajímavě působící tmavý objekt je ve skutečnosti stínem jednoho z měsíců Jupitera s názvem Io, který je způsoben zatměním Slunce. Io je velikostí podobné Měsíci obíhajícímu kolem naší planety.

NASA na Jupiteri spozorovala pozoruhodný úkaz pripomínajúci čiernu dieru
NASA na Jupiteri spozorovala pozoruhodný úkaz pripomínajúci čiernu dieru Zdroj: Io a Jupiter

Rozdíl mezi naším Měsícem a Zemí v porovnání s měsícem Io a Jupiterem (viz na fotografii výše) je však značný, a proto při zatmění lze na planetě pozorovat pouze menší tmavý stín v podobě kruhu.

Io jsme si mimochodem nedávno zmiňovali také ve spojení se sopkou Loki Patera, která by měla podle vědkyně Julie Rathbun z Planetary Science Institute vybuchnout ještě v průběhu září.

Mimořádně aktivní sopka Loki vybuchuje přibližně každých 475 dní. Podle tvrzení NASA má být právě Io, který vytvořil díky zatmění Slunce krásný obraz vesmírného divadla, měsícem s nejaktivnějšími sopkami v celém solárním systému.

Doporučeno
Na měsíci Jupiteru s nejaktivnějšími sopkami v celé sluneční soustavě vybuchne gigant jménem Loki Na měsíci Jupiteru s nejaktivnějšími sopkami v celé sluneční soustavě vybuchne gigant jménem Loki 19. září 2019 18:49
Domů
Sdílet
Diskuse