Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2019 13:48
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Huawei nemůže využívat služeb Googlu, vývojářům proto rozdá miliardu dolarů

TECH
Uložit Uložené

Plánem je přesvědčit je, aby své aplikace nahrávali i do čínského obchodu Huawei App Gallery.

Nový Huawei Mate 30 měl tvrdě konkurovat novým iPhonům, ale z jeho špičkových technických parametrů zřejmě evropští zákazníci nebudou mít vůbec nic.

Čínský výrobce totiž na základě sankcí nemůže přistupovat k androidovému obchodu Google Play a jeho aplikacím. Do telefonu by sis tedy nestáhl Facebook, Instagram, ani nic podobného.

Doporučeno
Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí se však obejít bez Google aplikací a obchodu Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí se však obejít bez Google aplikací a obchodu 20. září 2019 9:51

Forbes naznačuje,že Číňané plánovali tento zákaz obejít malým trikem. Mate 30 měl mít odemčený tzv. bootloader, tedy jádro smartphonu, což by zkušenějším uživatelům umožňovalo chybějící propojení na služby od Googlu dodatečně doinstalovat a telefon tak uvést do stavu, na jaký jsou zvyklí. 

Nakonec se to ale pravděpodobně nestane. Podobné flashování smartphonů totiž můžeme považovat za již překonanou kratochvíli pro geeky. Majorita zákazníků v posledních letech raději začala dávat přednost iPhonům či Androidům, které fungují již po vybalení z krabice a o aktualizace na nové verze systému se také stará výrobce. 

Podobný zásah navíc vždy přináší i riziko chyby a trvalého poškození smartphonu. 

Huawei proto podle Android Central vytáhl plán B. Do svého nového mobilu přidá vlastní obchod s aplikacemi App Gallery, který by měl populárnějšímu Google Play konkurovat. 

Samozřejmě, problémem je fakt, že aktuálně obsahuje pouze přibližně 45 tisíc aplikací. Firma proto podle slov svého šéfa Richarda Yu vyčlenila až 1 miliardu dolarů, kterou rozdá mezi vývojáře v rámci odměny za to, že kopie svého softwaru kromě Google Play a App Store vloží i do Huawei App Gallery.

Huawei nemôže využívať služby Googlu, vývojárom preto rozdá miliardu dolárov
Huawei nemôže využívať služby Googlu, vývojárom preto rozdá miliardu dolárov Zdroj: huaweimobileservices.com

Ani tak ale není jasné, co bude s Huaweiem v budoucnosti. Podobně ovlivněny totiž mohou být i jeho další smartphony a rozjet vlastní alternativu k Applu a Googlu se nepodařilo ani takovému gigantovi, jakým je Microsoft.

Domů
Sdílet
Diskuse