Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2019 16:57
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Nebe v Indonésii se zbarvilo do červena. Mohou za to rozsáhlé lesní požáry

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Někteří obyvatelé uvedli, že je z červené mlhy rozbolely oči a hrdlo.

Na území Indonésie aktuálně probíhají rozsáhlé lesní požáry. Kouř z nich způsobil, že v některých částech země, ale především v provincii Jambi, se nebe zbarvilo do krvavé červené barvy. Meteorologové tento jev nazývají Rayleighův rozptyl.

Jak uvádí stanice BBC, jde o pravidelné požáry, které v každoročně v tomto období vytvářejí hustý kouř. Ten později dokáže pokrýt i celý region jihovýchodní Asie.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Červené zbarvení oblohy bylo způsobeno rozptylem slunečního světla na molekulách vzduchu, které se nazývají aerosoly. 

Rayleighův rozptyl světla se koncentruje částicemi mnohem menšími, než je jeho vlnová délka. Vyskytuje se, když světlo prochází přes průhledné tuhé látky a kapaliny, ale nejzřetelnější je v plynech. Rozptyl slunečního světla v atmosféře zapříčiňuje, že barva oblohy je modrá.

Někteří obyvatelé na sociálních sítích tvrdili, že z podivné červené mlhy je bolí oči a hrdlo. Fotky z místa se na internetu okamžitě staly velkým hitem. Mnozí si dokonce mysleli, že jde jen o fotomontáž. Další uživatel sdílel video s popisem: „Toto není Mars, ale Jambi.“

Letošní úrovně kouřových oparů jsou prý jedny z nejhorších, což je způsobeno požáry v částech Indonésii a Malajsie. Ty mívají největší intenzitu v období od července až do října během indonéského období sucha. Údajně již v prvních osmi měsících roku 2019 vyhořelo téměř 330 tisíc hektarů půdy.

Domů
Sdílet
Diskuse