Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2019 22:20
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny!

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mladá aktivistka měla emotivní projev.

16letá švédská environmentální aktivistka Greta Thunberg to už na klimatickém summitu v sídle OSN v New Yorku nevydržela a pustila se do lídrů z desítek zemí světa, aby neměli jen prázdné řeči v oblasti klimatických změn, ale konečně začali jednat, informuje stanice BBC.

 

„Neměla bych tu být. Měla bych být ve škole, na druhé straně oceánu. Zatímco vy se všichni obracíte na nás mladé, abychom vám dali naději. Jak se opovažujete? Ukradli jste mi moje sny a moje dětství,“ prohlásila se slzami v očích a s třesoucím se hlasem ve velmi emotivním a silném projevu, který zaslala všem světovým politikům.

Doporučeno
Obama se setkal s mladou aktivistkou Gretou Thunberg. Ty a já jsme tým, řekl Obama se setkal s mladou aktivistkou Gretou Thunberg. Ty a já jsme tým, řekl 18. září 2019 13:06

Šlo o jednodenní konferenci organizovanou generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem za účasti přibližně 60 světových lídrů. Ten uvedl, že jednotliví představitelé zemí mohou na summitu hovořit pouze tehdy, pokud přijdou se skutečnými návrhy, jak snížit emise uhlíku. 

„Lidé trpí, lidé umírají, celé ekosystémy se hroutí. Jsme na začátku masového vymírání. A vy i tak mluvíte jen o penězích a vymýšlíte pohádky o nekonečném ekonomickém růstu. Jak se opovažujete?“ Pokračovala v projevu švédská aktivistka.


I přesto, že summit se konal ve Spojených státech, nikdo neočekával, že by se ho prezident USA Donald Trump zúčastnil. Roky je totiž navzdory vědeckým důkazům skeptický vůči klimatickým změnám a příliš se touto problematikou ani nezabývá. Nakonec se však na krátký čas objevil v publiku.

Domů
Sdílet
Diskuse