Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2019 8:14
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Slováci jsou k LGBTI lidem nejméně tolerantní z celé EU

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

S tvrzením, že homosexuálové by měli mít stejná práva jako heterosexuálové, souhlasí pouze 31 % Slováků.

Eurobarometr jsou průzkumy veřejného mínění, které Evropská komise dělá ve všech zemích Evropské unie. 

Jedna z posledních anket měla jednoduchou otázku. Do jaké míry souhlasíte s následujícím tvrzením: „Gayové, lesby a bisexuální lidé by měli mít stejná práva jako heterosexuálové.“

Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ
Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ Zdroj: ec.europa.eu

59 % Slováků s tímto výrokem „Nesouhlasí“, což je nejodmítavější postoj ze všech 28 evropských členských států. Podporu naopak vyjádřilo 31 % dotázaných. V druhé polovině žebříčku se objevili i Češi. S plnou rovnoprávností sexuálních menšin nesouhlasí 39 % Čechů. 

K nejotevřenějším státům naopak patří Švédsko, kde se stejnými právy pro heterosexuálů i homosexuály souhlasí 98 % dotazované populace. Navíc, lze vysledovat zajímavý trend – čím více míříme na západ Evropy, tím větší míra souhlasu.

Doporučeno
Policisté chodí hlídat Prague Pride rádi, ve vzduchu se vznáší láska, říká mluvčí festivalu Policisté chodí hlídat Prague Pride rádi, ve vzduchu se vznáší láska, říká mluvčí festivalu 9. srpna 2019 21:00

Eurobarometr se ptal i na to, zda Evropané považují sex mezi dvěma osobami stejného pohlaví za něco, na čem není nic špatného. I k této otázce mají Slováci jeden z nejtvrdších postojů v EU. Za normální ho považuje jen necelá třetina dotázaných (26. místo z 28. států). Mezi Čechy je souhlasný a nesouhlasný postoj v poměru 50:50.

Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ
Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ Zdroj: ec.europa.eu
Domů
Sdílet
Diskuse