Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2019 13:17
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Staré CRT monitory jsou na hry prý lepší než moderní ploché LCD obrazovky

TECH
Uložit Uložené

Moderní monitory totiž mají zobrazovat plné 4K nebo Full HD rozlišení pouze při statických záběrech. V pohybu všechno rozmažou.

Pokud si dnes půjdeš kupovat monitor, zřejmě budeš uvažovat jen nad tenoučkou a plochou LCD obrazovkou s Full HD či 4K rozlišením.

Ta nejenže zabírá méně místa než staré a těžké CRT monitory, ale určitě nabídne i rychlejší odezvu a věrnější barvy. Anebo ne?

Odborník Rich LeadbetterYouTube kanálu Digital Foundry hovoří o tom, jak v redakci zprovoznili moderní počítač se starým monitorem z roku 2003 , který však patří k těm dražším a nabídne vysoké rozlišení 2304 × 1440 bodů a obnovovací frekvenci vysoko nad 100 Hz. Nejde tedy o VGA krabici, jakou jsi měl pravděpodobně před lety doma ty.

Na takové výbavě hráli letošní střílečku Control a z grafiky na starém monitoru byli unesení. Zejména v ostrosti detailů při pohybu prý překonává i moderní 4K OLED monitory.

Podle redaktorů je zvláštní, že staré CRT obrazovky schopné pracovat s vysokými opakovacími frekvencemi z trhu prakticky zcela zmizely. Nyní se právě k metě co nejvyšších hertzů opět vracíme u speciálních herních monitorů podporujících 144 Hz nebo až 24O Hz, jejich ceny ale mohou dosahovat i nad 10 tisíc korun.

Staré CRT monitory? Na hry sú vraj lepšie, než moderné ploché LCD-čka
Staré CRT monitory? Na hry sú vraj lepšie, než moderné ploché LCD-čka Zdroj: www.youtube.com

Redaktoři dokonce tvrdí, že se starým CRT monitorem zažili takovou plynulost obrazu, že se k dnešním LCD obrazovkám budou jen těžko vracet.

Staré technologii se podle nich nemohou rovnat ani 240Hz monitory, které údajně zobrazují papírové Full HD nebo 4K pouze v případě, že se obraz nehýbe. Na CRT navíc takto vysoké rozlišení používat nemusíš. Pro pěkný obraz ti stačí mnohem nižší a místo toho můžeš v nastavení hry vyhnat všechny detaily nebo ray-tracing na maximum, což tvou grafiku zatíží mnohem méně.

Samozřejmě, vyšší spotřeba a to, že se ti pod rozměry a hmotností CRT monitoru může prolomit stůl, je už na jiné téma. Ani tvé oči ti po několika hodinách hraní zřejmě právě nepoděkují.

Domů
Sdílet
Diskuse