Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2019 15:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Brňané si nepřáli už žádné cirkusy se zvířaty. Město jim pozemky stejně pronajalo

ZAJÍMAVOSTI BRNO ČESKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Starosta MČ Brno–jih chce, aby se cirkusová představení na území Brna i dále pořádala. Prý se majitelé starají o zvířata jako o členy své rodiny.

V červnu dalo Brno svým obyvatelům možnost hlasovat o tom, zda chtějí, aby se na jejím území i nadále pokračovalo s klasickými cirkusy. Tuto otázku položilo kvůli nevhodným podmínkám, kterým mají být zvířata vystavována.

A ačkoli si 80 procent Brňanů (1 500 lidí) v této anketě přálo, aby město klasické cirkusy zakázalo a magistrát na základě tohoto požadavku vydal patřičná doporučení ohledně dalšího pronajímání pozemků cirkusům, na území městské části Brno–Jih se v představeních stále pokračuje.

Doporučeno
Konec cirkusů s exotickou zvěří v Brně? Občané rozhodnou v anketě Konec cirkusů s exotickou zvěří v Brně? Občané rozhodnou v anketě 11. června 2019 17:35

Víkendová vystoupení podle České televize navštívilo na tři tisíce návštěvníků a starosta MČ Brno–jih Josef Haluza s nimi souhlasí. Podle něj se majitelé chovají ke zvířatům dobře a městská část navíc musí nějak vydělávat

„Oni se o ta zvířata starají jako o členy své rodiny, takže já v tom absolutně nevidím žádný problém,“ odpověděl na dotaz ČT. Jenže právě problematika podmínek uvnitř cirkusů je to, co provokuje kritiky a ochránce zvířat.

Brňané si nepřáli hostit už žádné cirkusy. Město jim pozemky stejně pronajalo
Brňané si nepřáli hostit už žádné cirkusy. Město jim pozemky stejně pronajalo Zdroj: Usien/Wikimedia Commons

Nelíbí se jim drezura, málo prostoru v kleci a celkově snížená kvalita života zvířat. To naprosto odmítají majitelé cirkusu, podle kterých je se zvířaty nakládáno zodpovědně a dobře.

O úplné zákazu cirkusů vyhláškou magistrát zatím neuvažuje. Pozemky už však přestali pronajímat ve Slavkově u Brna, Znojmě, nebo v Zábřeh na Moravě. Další města se k nim brzy přidají. Podle ochránců zvířat by bylo ideálním řešením plošně zakázat drezuru divokých zvířat v cirkusech – tak jako je to zavedeno Na Slovensku, Slovinsku, v Chorvatsku nebo Rakousku. 

Domů
Sdílet
Diskuse