Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2019 21:09
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Barbie představuje panenky s neutrálním rodem a pohlavím. Děti by se prý měly svobodně vyjádřit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Společnost Mattel přichází s panenkami, které mohou být ženou, mužem či neurčeným pohlavím X.

Společnost Mattel, vyrábějící panenku Barbie, už dávno neprodukuje pouze všem známou dlouhovlasou blondýnu. Nyní se výrobce rozhodl představit řadu panenek s neutrálním rodem a pohlavím. Kolekce nese název Creatable World a nacházejí se tam postavičky, které mohou být ženou, mužem či třetím neurčeným pohlavím X. Záleží na jejich majitelce.

Jak informuje The Independent, první genderově neutrální panenka na světě bojuje proti zažitým tabu. Dítě, které si s ní bude hrát, má právo na svobodné rozhodnutí, jaké pohlaví si zvolí. Nová kolekce přichází s různými variantami oblečení, doplňků či účesů. Děti mohou své panence dát krátké nebo dlouhé vlasy nebo ji obléci do sukně či kalhot.

„Hračky jsou odrazem kultury a protože svět nadále slaví pozitivní vliv rozmanitosti, cítili jsme, že je čas vytvořit panenku bez nálepky,“ uvedla Kim Culmone, vedoucí designu ve společnosti Mattel.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MATTEL (@mattel),

Výrobce také uvedl, že na kolekci se podílel specializovaný tým odborníků, rodičů, lékařů a především dětí. Společně se jim tak podařilo vytvořit šest různých souprav s panenkami v různých barvách pleti. Každé balení má obsahovat jednu panenku se dvěma možnostmi účesu a „nekonečnými možnostmi stajlování“.

„Na základě výzkumu společnost vyhodnotila, že děti nechtějí mít diktované rodové normy. Nová kolekce umožňuje všem dětem svobodně se vyjádřit. Doufáme, že Creatable World povzbudí lidi, aby dokázali přemýšlet o širších požitcích z hraní si s panenkami,“ dodává Kim Culmone.

Nová kolekce panenek Barbie se bude prodávat prostřednictvím Amazonu a hračkářství Smyths Toys Superstores za cenu kolem 1000 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse