Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2019 13:10
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Při požárech v Bolívii zemřely více než 2 miliony zvířat. Oheň pohltil přes 4 miliony hektarů lesa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Názory na to, kdo je viníkem, se liší.

Divoké požáry mají v Bolívii za následek úmrtí mnoha zvířat, mezi které počítáme jaguáry, pumy, lamy, jeleny, jezevce a další. Dohromady jich měly zahynout více než 2 miliony, informuje Bangkok Post.

„Po konzultaci s biology z Chiquitanie jsme dokázali odhadnout, že v mnoha chráněných oblastech chybí více než 2,3 milionu zvířat,“ řekla profesorka Sandra Quiroga ze Santa Cruz University. Chiquitania je regionem, jehož savany byly požárem zcela zdevastovány.

Podle lokálních fotografií některá suchozemská zvířata neměla proti požárům žádnou šanci (v níže přiloženém videu můžeš pozorovat ta, kterým se uprchnout podařilo) a na místě uhořela. Dospělým ptákům se ale většinou podařilo odletět do bezpečných zón.

Na videu můžeš vidět zvířata prchající před požárem

Od srpna měl požár zničit více než 4 miliony hektarů místních lesů a pastvin. „Les je zcela spálen a jeho poškození je nevratné. Nikdy se nevrátí do původního stavu,“ prohlásila dále profesorka. 

V minulém měsíci byla do boje proti požáru nasazena letadla, vrtulníky a zhruba 5 000 hasičů, vojáků a policistů. Přesto však nezkrotný oheň v Bolívii nedokázali zastavit.

Ochránci životního prostředí z požárů obviňují legislativu uzákoněnou za vlády prezidenta Evo Moralese. Podle ní je povoleno spalování lesů a pastvin pro účel zemědělské činnosti. Vláda naopak za požáry vidí vliv sucha a větru.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16
Domů
Sdílet
Diskuse