Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2019 6:44
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Asteroid před 466 miliony lety začal dobu ledovou. Do Země ani nemusel narazit

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Příčinou náhlého ochlazení naší planety bylo velké množství prachu v atmosféře.

Asteroidy si většinou spojujeme zejména s katastrofickými scénáři a ohrožením života na Zemi

Syfy Wire ale informuje, že jeden z asteroidů před 466 miliony lety fauně a flóře na naší planetě naopak pomohl a nastartoval vývoj prehistorických organismů směrem k jejich dnešní podobě. 

Po kolizi s jiným vesmírným tělesem sice explodoval mimo oběžnou dráhu Země, ale naši atmosféru zahalil obrovským množstvím prachu. Ten zablokoval většinu slunečního záření, ochladil planetu a prakticky nastartoval dobu ledovou.

Doporučeno
Před dvěma miliardami let přišla katastrofa. Na Zemi téměř zanikl veškerý život Před dvěma miliardami let přišla katastrofa. Na Zemi téměř zanikl veškerý život 5. září 2019 19:13

Právě promrznutí moří a oceánů údajně nakoplo mořskou biodiverzitu a přispělo k vývoji dalších druhů rostlin a živočichů. 

Zformování nových ledovců snížilo hladinu oceánů, což také přispělo k rozšíření pevniny a zvětšení prostoru na uhnízdění potenciálně zajímavého života.

Osudný asteroid měl v průměru kolem 150 kilometrů a prolétal pásem mezi Marsem a Jupiterem. Částečky zmiňovaného prachu z něj se dokonce díky Birgeru Schmitzovi a jeho týmu našli v jižním Švédsku a v okolí Petrohradu. 

Schmitzův výzkum by mohl dát odpověď i na to, kolik prachu tehdy Zemi ve skutečnosti zastínilo. Dnes údajně v atmosféře shoří přibližně 100 tun meteoritů denně (samozřejmě většina ve formě malých kamínků a prachu). Před 466 miliony let to údajně bylo 10 tisíc až 100 tisíc tun kamenů každých 24 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse