Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2019 16:48
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Čaj horší než PET lahve? Ze sáčků oblíbeného nápoje se uvolňují miliardy mikroplastu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zdravotní rizika nejsou známa, ale možná budeš chtít zůstat u značek, které sušené lístky balí do papíru.

Mikroplasty v pitné vodě a možnost jejich uvolňování z běžných PET lahví patří v poslední době k velmi diskutovaným tématům.

Nová studie McGillovy univerzity z Montrealu ale ukazuje i na dalšího viníka, se kterým jsi ve styku každý den, jak píše CBCNebezpečné částečky podle ní mohou vypadávat i z čajových kapsiček. 

Konkrétně z těch od „prémiových“ značek, které čajové lístky balí do různých jemných sáčků, namísto klasických papírových obalů.

Chemickou inženýrku Nathalie Tufenkji k detailním laboratorním analýzám motivoval běžný šálek čaje z kavárny, objednaný o jedné ráno. „Řekla jsem si, že pokud je to plast, určitě se rozpadá rovnou do čaje,“ řekla kanadským novinářům.

S doktorandkou Laurou Hednandez proto nakoupily a otestovaly různé značky čajů.

Doporučeno
Pitná voda v Česku obsahuje mikroplasty, zjistili vědci z Akademie věd Pitná voda v Česku obsahuje mikroplasty, zjistili vědci z Akademie věd 22. srpna 2018 13:55

Ačkoliv předpokládaly, že horká voda v kontaktu s kapsičkami udělá své, výsledky je šokovaly. Do jednoho šálku se totiž uvolnilo 11,6 miliard částeček mikroplastů a 3,1 miliardy větších nanočástic. Jeden horký nápoj tedy znamená až 16 mikrogramů potenciálně škodlivých a nestravitelných plastů. 

Voda z PET lahví, pivo, med či ryby se k těmto masivním hodnotám ani nepřibližují. Při těch jsou navíc mikroplastu spíše náhodnými kontaminanty, zatímco v čaji si plasty máčíš záměrně, navíc ve vroucí vodě.

Čaj horší než PET fľaše? Z vrecúšok obľúbeného nápoja sa uvoľňujú miliardy mikroplastov
Čaj horší než PET fľaše? Z vrecúšok obľúbeného nápoja sa uvoľňujú miliardy mikroplastov Zdroj: Pixabay.com

Názory na samotné důsledky dlouhodobé a opakované konzumace mikroplastů z polyethylentereftalátu (PET) nebo nylonu se však rozcházejí, respektive zatím nebyly provedeny detailnější studie kromě těch, které se soustředily pouze na samotnou přítomnost v různých nápojích a jídlech. 

„Vážně nemáme žádné výzkumy. Ale toto dokazuje, že je opravdu potřebujeme,“ říká Tufenkji. „Myslete na lidi, kteří pijí jeden, dva nebo tři šálky čaje každý den.“

Světová zdravotnická organizace WHO uvádí, že riziko otravy z mikroplastů je při dnešních úrovních nízké a vyloučit je nedokáží jen malé mikroorganismy.

Profesorka každopádně naznačuje, že možná uděláš lépe, pokud zůstaneš u čajů v papírových sáčcích, už jen proto, že jednorázové plasty zbytečně zatěžují životní prostředí

Domů
Sdílet
Diskuse