Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. září 2019 8:35
Čas čtení 0:00
Vl Mi

NASA si nevšimla obrovského asteroidu řítícího se k Zemi. Nyní plánuje ve vesmíru teleskop za 600 milionů

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Teleskop by měl zachytit 90 % asteroidů širších než 140 metrů.

NASA chce chránit Zemi před asteroidy, které by mohly způsobit obrovské škody. V pondělí agentura oznámila, že plánuje postavit a vyslat do vesmíru speciální teleskop. Ten by si měl „všimnout“ potenciální hrozby. Mělo by se tak stát do roku 2024, informuje planetary.org s odvoláním na NASA.

Doporučeno
Elon Musk již zanedlouho prozradí více o vesmírné raketě Starship. Opět má dostat člověka na Měsíc Elon Musk již zanedlouho prozradí více o vesmírné raketě Starship. Opět má dostat člověka na Měsíc 27. září 2019 13:46

Teleskop by měl využívat infračervený detektor na zachycení tepelných signálů asteroidů, které se přiblíží k naší planetě. Měl by zachytit 90 % z nich, pokud budou asteroidy širší než 140 metrů a mají šanci zasáhnout Zemi do 10 let. V současnosti monitorujeme pouze třetinu z nich. Zatím nás žádný nezasáhl, ale pokud by se tak stalo, nedalo by se to srovnat s žádnou přírodní katastrofou, kterou lidstvo dosud zažilo.

NASA chce mať vo vesmíre do roku 2024 špeciálny teleskop. Ten odhalí asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem
NASA chce mať vo vesmíre do roku 2024 špeciálny teleskop. Ten odhalí asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem Zdroj: NASA

„Může to být nejlepší investice, jakou dosud NASA uskutečnila,“ uvedl v tiskové zprávě Bill Nye, generální ředitel The Planetary Society. „Včasné odhalení a odklánění asteroidu by mohlo zachránit nespočet životů. Teleskop lovící asteroidy připraví svět na jakékoliv potenciální hrozby.“ Měl by stát 600 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse