Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. září 2019 16:52
Čas čtení 0:00
Vl Mi

V Německu si můžeš pronajmout Žida. Kontroverzně nazvaný program má bourat stereotypy

ZAJÍMAVOSTI NĚMECKO
Uložit Uložené

Ne, není to žert. Žida si můžeš pronajmout zdarma.

Bohužel, i v roce 2019 sílí hlasy, které odsuzují Židy. Prý chtějí ovládnout svět, ovlivňují ekonomiku pro svůj prospěch a jsou neskutečně bohatí. V mnoha evropských zemích se právě slovo Žid vyskytuje ve slovníku extremistů, kteří ho neváhají použít k šíření strachu a získávají si tak přízeň voličů. V Německu se však lidé snaží bořit takové stereotypy pomocí programu, který se jmenuje Pronajmi si Žida.

Program funguje od roku 2014 a svým názvem provokuje. „Myslíš si, že náš název je urážlivý? Nesuď knihu podle obalu! Chtěli jsme upoutat tvou pozornost. Nyní, když ji máme, Promluvme si o tom, proč je tento projekt dobrý nápad,“ píše se na oficiální stránce programu.

V Nemecku si môžeš prenajať Žida. Kontroverzne nazvaný program má búrať stereotypy o vyvolených zbohatlíkoch
V Nemecku si môžeš prenajať Žida. Kontroverzne nazvaný program má búrať stereotypy o vyvolených zbohatlíkoch Zdroj: TASR/AP

Židé neplatí daně, chystají spiknutí a jsou tak bohatí, že ty peníze už nemají kam dávat. Pokud jsou ti podobná tvrzení povědomá, zřejmě jsi už i ty potkal podobně uvažujícího člověka. Pokud by ses ale zeptal, kolik Židů ten člověk zná, bylo by to pravděpodobně jednociferné číslo. Pokud tedy vůbec nějakého Žida zná.

Doporučeno
Auschwitz: Výše postavení vězni šikanovali zajatce, někteří se ale snažili pomáhat Auschwitz: Výše postavení vězni šikanovali zajatce, někteří se ale snažili pomáhat 1. září 2019 12:15

Německo má přibližně 81 milionů obyvatel, asi 200 000 jsou Židé. Většina Němců se nikdy se Židem nepotkala, a to i přes všudypřítomné téma holokaustu v německém veřejném životě. „Iniciativa poskytuje řečníkům různá sezení či kurzy. Cílem je oslovit lidi, snažíme se poskytnout příležitost stýkat se se židovskou komunitou a překonat předsudky.“

Pomocí programu chtějí docílit, aby se mluvilo s nimi, nejen o nich. „Mluvíme o tom, jaké to je být Židem v Německu. Chceme, aby si lidé kladli otázky a ptali se: Jsou všichni Židé bohatí? Ovládají média? Jsou vyvolenými?“ Pokud si chceš pronajmout Žida, je to zdarma. Jediné, o co iniciativa žádá, je proplacení nákladů. Spadá pod Evropskou Akademii Janusze Korczaka, zastřešuje ji přibližně 50 mladých odborníků a studentů.

Domů
Sdílet
Diskuse