Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2019 19:05
Čas čtení 3:42
Antonín Havlík

Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné?

Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné?
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Proč je použití blackface a slova „ni**a“ u bělochů naprosto nevhodné?

Když v březnu předloňského roku vylezl v soutěži Tvoje tvář má známý hlas na pódium Martin Dejdar převlečený za slavného r'n'b zpěváka The Weeknda, vystoupení vzbudilo poprask. Zatímco porota a diváci se jeho imitačnímu výkonu smála a líbil se jim, jiní ho hodnotili jako rasistický.

Český herec měl totiž obličej zabarven do hněda, aby před publikem působil více jako Afroameričan. Tuto samou soutěžní taktiku představili v jiných částech i další herci – například Jan Révai napodobující jamajskou reggae kapelu Inner Circle, Hana Holišová jako Beyoncé nebo Petr Rychlý, který si hrál na Louise Armstronga.

Jde jen o neškodnou zábavu, mohli by říct zastánci této show, kteří nevhodnost blackface nevnímají. Nejenže by ale nevkusná forma vystoupení urazila samotné interprety, uráží celou afroamerickou kulturu, protože se dotýká děsivé kapitoly z historie, se kterou se společnost vypořádává dodnes.

Jakékoli přebarvování barvy kůže je rasistické. Není nic mezi tím, i kdyby to komukoli přišlo sebezábavnější.

Vyobrazení blackface – obličej nabarvený tmavší barvou, než je přirozený pigment, s případným přemalováním rtů na pevnější a přehnané, je zakořeněno v mnoho let starém rasismu. Pochází dob minstrelských představení, což byly potulné kabarety se značně pokleslým programem.

Jak píše CNN, už ve svých začátcích v 19. století jezdili bělošští performeři po Spojených státech a Anglii a karikovali černochy, kteří tehdy ještě jako otroci pracovali na jižanských plantážích. Obličej si barvili páleným korkem nebo čistidlem na boty a Afroameričany vyobrazovali jako hloupé a líné bytosti.

Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova ni**a absolutně nevhodné?

Černošskou komunitu takovýmto způsobem zesměšňovali a tím více si upevňovali „bílou nadřazenost“ a přehlíželi hrůzy otroctví. Naopak otroctví podporovali, protože z etnika dělali nesvéprávné figurky. Vzniká kult o nadřazenosti bílého muže. Vystoupení byl obvykle jediný způsob, jak se společnost s Afroameričany aktivně setkávala.

O historii blackface píše do detailu Národní muzeum pro studium afroamerické kultury. Podle nich tito performeři zkreslili rysy a kulturu Afroameričanů, včetně jejich vzhledu, jazyka, tance a charakteru. Podporováním těchto toxických stereotypů pasovali „bělost“ jako privilegovaný standard, jediný, který je v tehdejší společnosti přípustný.

Vystoupení byla zvlášť oblíbená během Občanské války, kdy se rasové střety nejvíce vyostřily a vznikl spor o tom, zda má, či nemá být v USA zrušeno otroctví. To se následně i stalo. Podle History.com posloužil němý film Zrození národa z roku 1915 jako nástroj k rekrutování členů Ku-Klux-Klanu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 69762 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse