Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
1. října 2019 7:12
Čas čtení 0:00

Černobyl zpřístupní turistům strojovnu se 40 000násobně vyšší radiací, než je norma. V oblecích v ní mohou strávit jen 5 minut

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

I po více než 30 letech od nehody je radiace výrazně vyšší.

Seriál Černobyl, který byl vysílán v tomto roce na streamovací službě HBO GO, výrazně zvýšil povědomí o jaderné katastrofě z roku 1986, která však ve skutečnosti mohla mít ještě horší následky. Zájem stoupl i o zájezdy přímo na místo činu, kde je možné nahlédnout na místa zasažené radiací, a to včetně města duchů, ze kterého musely být evakuovány desetitisíce lidí.

Aktuálně se správci pozůstatků černobylské jaderné elektrárny rozhodli zpřístupnit turistům i strojovnu čtvrtého reaktoru, kde se odehrávalo největší drama, informuje Daily Mail. Podle dostupných zdrojů je v současné době radiace na tomto místě 40 000krát vyšší než norma, a tak musí návštěvníci nosit oblečené speciální obleky a v místnosti mohou strávit maximálně 5 minut.

Zatím dlouhodobě uzavřené místo pro veřejnost navštívili novináři, kteří zveřejnili i pár exkluzivních záběrů. Zástupce ředitele, který reportéry prováděl, si zavzpomínal i na Leonida Topunova. Řekl o něm, že byli kamarádi a vzpomíná na něj v dobrém, protože pomáhal bojovat s následky havárie.

23. května 2019 11:01 Čas čtení 0:00 Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor)
Domů
Sdílet
Diskuse