Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2019 9:05
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Modelky se nemohly ani pohnout: Boty ve tvaru delfínů si musely obout s pomocí lidí, na molu během přehlídky jen nehybně stály

MÓDA
Uložit Uložené

A prý se musíš naučit catwalk dříve, než se staneš modelkou.

Pořádný bizár představil designér Thom Browne během pařížského týdne módy. Jeho výtvor, který The Guardian nazval delfíními botami, si dvě modelky během přehlídky ani nedokázaly obout bez pomoci. Ano, správně. Browne vytvořil rovnou dva páry bizarních bot.

Pro tento zábavný kousek se jen těžko hledají slova. Stání na piedestalu díky Browneovi dostává nový význam. Na videu níže si můžeš prohlédnout boty v plné kráse. Všimni si, jak opatrně a s pomocí asistenta do nich vstupuje modelka. Ta se po celou dobu přehlídky vůbec nepohnula: boty totiž nebyly přizpůsobeny k chůzi.

Doporučeno
Supreme nosil už v roce 1997, dnes vlastní první resell obchod v Rakousku (Rozhovor) Supreme nosil už v roce 1997, dnes vlastní první resell obchod v Rakousku (Rozhovor) 14. září 2019 15:16

Roky trénování catwalku tak vyšly nazmar. Namísto toho se modelka na dlouhé minuty vzdala volného pohybu a dovolila zájemcům obdivovat zvláštní doplněk. Spolu s ní i její kolegyně, oblečená podobně, ale v jiných barvách.

Video: Extrémní boty ve tvaru delfína si modelka musí obout za pomoci asistenta

Samotnou přehlídku inspirovalo období rokoka

Období před Francouzskou revolucí bylo známo nejen podpatky, ale i korzety a velkými sukněmi. Omezený pohyb se tedy návrháři podařilo svým husarským kouskem napodobit dokonale. Ačkoli, tehdejší král Ludvík XIV. by se urazil: Právě on by měl mít v místnosti nejvyšší podpatek – jakožto symbol síly a společenského postavení. Modelka s delfíny na nohou se pravděpodobně necítila jako na vrcholu společenského žebříčku.

Kromě toho však byla v centru dění odlehčená móda: korzety byly o něco volnější a dámy na sobě měly kovové kruhy, na sukně však jaksi „zapomněly”. Vše prý bylo záměrně. Samozřejmě, Browne boty vytvořil jen kvůli show a nečeká, že je někdo bude opravdu nosit.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Thom Browne (@thombrowneny) on

My už jen dodáme, že se shodneme s autorem článku v The Guardian. Žádná modelka by neměla vyplňovat tiskopis o pracovním úrazu a do kolonky o důvodech napsat „poraněný kotník kvůli delfíním botám”.

Domů
Sdílet
Diskuse