Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2019 22:13
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Používání Facebooku úzce souvisí s depresemi. Pokud ho omezíš, snížíš u sebe riziko psychických problémů, tvrdí studie

TECH
Uložit Uložené

Opět se potvrdilo i to, že pokud omezíš používání Facebooku, budeš produktivnější.

Je dlouhodobě známo, že používání sociálních sítí má kromě logických výhod, jako je bližší spojení s přáteli i v momentech, kdy nemůžete být spolu, také úskalí. Vědci přicházejí se studiemi, které mapují vliv na psychické zdraví a jedné nové jsme se dočkali i nyní. Vyplývá z ní, že používání Facebooku přímou úměrou souvisí se vznikem depresí.

V rámci nemoci testovali výzkumníci 1769 studentů univerzity v Texasu. Rozdělili je do dvou skupin – jedna neměla k Facebooku přístup celý týden, druhá ho nadále používala relativně intenzivně. V průměru až necelé dvě hodiny, což je podstatně více než průměr Spojených států. Ten se pohybuje na úrovni 38 minut denně.

Doporučeno
Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) 28. září 2019 11:38

Z výsledků experimentu vyplývá, že Facebook skutečně má významný vliv na důležité aspekty života. Obzvláště konzumace novinek a zpráv může s depresí velmi úzce souviset. 

Skupina, která Facebook nemohla používat, nesáhla po náhradním zdroji zpravodajských informací, jednoduše během tohoto období nesledovala negativitu, která se v zemi a na celém světě děje. Nikoho nepřekvapí, že studie potvrdila kromě nižší hladiny depresivních stavů i větší efektivitu práce, což v konečném důsledku souviselo i s faktem, že se lidé více stravovali doma a dělali méně impulzivních nákupů, tedy, dařilo se jim více šetřit. 

Do velké míry pravděpodobně platí, že si Facebook toto propojení uvědomuje. Před více než rokem totiž zavedl novinku, v jejímž rámci oddělil pro uživatele obsah od přátel a novinky. Testování se však v té době nesetkalo s pochopením.

Doporučeno
30 minut sezení u počítače je zátěž na tělo. Firmy by měly zaměstnancům zajistit více pohybu, tvrdí kondiční trenérka 30 minut sezení u počítače je zátěž na tělo. Firmy by měly zaměstnancům zajistit více pohybu, tvrdí kondiční trenérka 23. června 2019 10:37
Domů
Sdílet
Diskuse