Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2019 17:27
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Londýnští aktivisté stříkali ve videu umělou krev na budovu, hadice se jim vymkla kontrole

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Že každý den není posvícení, se na vlastní kůži přesvědčili čtyři demonstranti, když je při protestu zradila technika.

Světové ekologické hnutí Extinction Rebellion (česky Rebelie proti vyhynutí) upozorňuje na následky globálního oteplování a snaží se zabránit klimatickému „rozpadu“. Jak informoval The Guardian, dnes se rozhodli protestovat v Londýně před vládní budovou HM Treasury, ve které se rozhoduje o veřejných financích a ekonomickém směřování ostrovní země.

Doporučeno
V Praze stávkují tisíce středoškoláků. Upozorňují na klimatické problémy V Praze stávkují tisíce středoškoláků. Upozorňují na klimatické problémy 15. března 2019 12:27

Čtyři aktivisté, oblečení jako z truchlícího procesí, stáli na střeše hasičského auta, na kterém visel nápis „STOP FUNDING CLIMATE DEATH“ (Přestaňte financovat klimatickou zkázu). Z něj se rozhodli skrápět vládní budovu umělou krví. Hadice se jim však vymkla kontrole a místo budovy začala stříkat na vše okolo.

Protest měl upozornit na roli, kterou má působení britské armády na Blízkém východě a na britské investice do firem, jež vypouštějí obrovské množství emisí do ovzduší. Místo toho však skrápěli jednoho kolemjdoucího a okolí 1800 litry organické tekutiny převážně z červené řepy. Policie byla na místě do patnácti minut a demonstranty obklíčila.

Zhruba po hodině čekání přivezly autority na místo žebřík, díky kterému mohli protestující z auta slézt. Všichni čtyři byli následně zatčeni. Jedním z nich byl i třiaosmdesátiletý Phil Kingston, který byl sám už nejméně dvanáctkrát zatčen. Nechal se slyšet, že podle něj dělali úředníci v Treasury „hrozné věci“.

Tento protest předchází velké mezinárodní akci, kterou hnutí připravilo na pondělí. V letáku, který na místě rozdávali, podle Guardianu stálo, že aktivisté budou „pokojně obsazovat zdroje energie, jež následně vyřadí z provozu, dokud se vlády nerozhodnou něco udělat se stavem klimatu.“  Nejspíš půjde o dlouhý protest, jelikož na konci letáku prý uvedli „Vemte si dva týdny dovolené."

Domů
Sdílet
Diskuse