Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2019 15:06
Čas čtení 7:07
Karin Filkaszova

Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala

Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Skutečný příběh znásilnění Marie Adler a práce detektivek při chycení pachatele

13. září 2019 vydal Netflix limitovanou minisérii s názvem Unbelievable, která se zabývá citlivým tématem znásilnění. V osmi částech se paralelně věnuje příběhu 18leté Marie Adler, které v roce 2008 nikdo neuvěřil, že byla skutečně znásilněna a příběhu dvou detektivek, které se v roce 2011 snaží případ vyřešit. 

Na začátku seriálu dostanou diváci upozornění, že děj je založen na skutečných událostech a scény zobrazené ve filmu nejsou určeny pro slabé povahy. Seriál Unbelievable byl skutečně obtížné stravitelný, zejména pokud se divák soustředí na bezmocnost hlavní hrdinky Marie. Ta si musela projít neustálým zpochybňováním, veřejným osočováním, ztrátou soukromého života a dokonce jí byla udělena i pokuta za křivé obvinění

Článek obsahuje spoilery seriálu Unbelievable!

Doporučeno
Typický vztah páru ze střední školy, který se neustále scházel a rozcházel, ukončila až kulka z chlapcovy zbraně Typický vztah páru ze střední školy, který se neustále scházel a rozcházel, ukončila až kulka z chlapcovy zbraně 3. září 2019 16:07

Podstata celého seriálu je jasná hned od začátku – Každý člověk reaguje na traumatické situace jinak, proto bychom neměli každého soudit podle jednoho metru. V tomto článku jsme se podívali na to, jak se seriál liší od skutečnosti a jaké příběhy se skrývají za inspirací hlavních postav ze seriálu.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaký byl skutečný příběh Marie Adler;
  • co se s ní stalo po odsouzení pachatele;
  • jaké byly skutečné příběhy detektivek, kterým se podařilo chytit pachatele;
  • co se stalo dalším obětem pachatele;
  • jak pachatele chytili;
  • co dnes dělají detektivky;
  • na kolik let byl odsouzen Marc O'Leary.

Marie Adler 

Unbelievable
Unbelievable Zdroj: Netflix

Skutečná oběť, která je známá pouze pod středním jménem Marie, zůstala během natáčení seriálu z pochopitelných důvodů v anonymitě. Scenáristům ale schválila připravovaný scénář, i když s herečkou Kaitlyn Deverovou se osobně nesetkaly. Producenti věřili, že Marie nemusí podrobit otevření nových ran z minulosti. 

Tak jako v seriálu, Marie byla v roce 2008 v americkém Lynwoodu znásilněna neznámým pachatelem. Policii na místě řekla, že ji muž „svázal, zakryl jí oči, do úst jí dal náhubek a přitom ji znásilňoval“. Během výpovědi byla Marie stále v šoku a nepamatovala si příliš mnoho detailů. Věděla jen to, že pachatel byl běloch a měl oblečený šedý svetr. 

Problém však nastal, když vyšetřovatelé začali oslovovat kamarády a rodinné příslušníky oběti. Přesně tak jako tomu bylo v seriálu, i skutečná Marie střídala pěstounské péče a sama nikdy neměla stabilní domov a podporu. 

Jako první na místě činu byla jedna z jejích pěstounských matek – Peggy. Ta policii řekla, že Marie neprojevovala žádné emoce, což se jí zdálo velmi zvláštní. Údajně policii zavolala z vlastní vůle, protože chtěla být poctivá občanka a nechtěla, aby se státní zdroje čerpaly zbytečně na vymyšlené případy. Jelikož byla Marie problematické dívka, i ostatní známí začali o její výpovědi pochybovat

To donutilo policii, aby se na přesné detaily znásilnění zeptala Marie ještě několikrát. Jelikož její výpověď obsahovala pár nesrovnalostí, policie začala věřit, že Marie nikdy nebyla znásilněna a snaží se jen získat pozornost. Po neustálém policejním buzerovaní byla Marie přinucena napsat, že si celou historku vymyslela. Seriál rovněž pravdivě zachytil situaci, v níž se Marie ocitla. Dostala trestní oznámení o křivém obvinění a po dohodě se soudem souhlasila se zaplacením 500dolarové pokuty a sezeními u psychologa. 

V článku, který celý případ dostal na veřejnost a získal Pulitzerovou cenu, se psalo, že toto byla jen další rána do života Marie. Vyrůstala v několika pěstounských domovech, neustále se stěhovala z místa na místo a často ji na dlouhou dobu odloučili od jejích sourozenců. V textu se taktéž psalo, že to nebylo poprvé, co se Marie stala obětí sexuálního nebo fyzického násilí. 

Se situací se i nyní těžko vyrovnávala. Když její nejlepší kamarádka vytvořila stránku, kde Marii nazývá lhářkou a št*tkou, zničila si v amoku nábytek v apartmánu. I když se předtím snažila chodit do kostela a věřit v Boha, nyní ho ze všeho vinila. Marie začala pít, kouřit a přibírat na váze, aby se vypořádala se svým traumatem. 

Když se konečně viník po třech letech našel, Marie dostala kompenzaci v podobě 150 tisíc amerických dolarů. Za kolosální selhání policie při vyšetřování však nikoho nepotrestali. Z Lynwoodu se odstěhovala a dnes je z ní řidička kamionů na velké vzdálenosti. Podle posledních dostupných informací z roku 2015, se Marie vdala a má minimálně dvě děti. 

Detektivka Karen Duvall jako Stacy Galbraith a seržantka Grace Rasmussen jako Edna Hendershot

Unbelievable
Unbelievable Zdroj: Netflix

Postava Karen Duvall založena na skutečné detektivce Stacy Galbraith. Tu v roce 2011 povolali k případu, kde 26letou studentku inženýrství někdo brutálně znásilnil. Studentka byla sama v apartmánu, když se v 8 ráno probudila s tím, že jí někdo sedl na záda.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 69889 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co se stalo dalším obětem pachatele
  • jak pachatele chytili;
  • co dnes dělají detektivky;
  • na kolik let odsoudili Marca O'Learyho.
Domů
Sdílet
Diskuse