Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2019 13:16
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Požiar kaštieľa v Ožďanoch: Zhorela celá strecha, škody vyčíslili na 300-tisíc eur

NEWS
Uložit Uložené

Požiar si všimli obyvatelia včera okolo piatej.

Včera podvečer pohltili plamene renesančný kaštieľ v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota, ktorý je aj národnou kultúrnou pamiatkou. Informáciu o uhasení nedávno uverejnila Polícia SR na svojej Facebookovej stránke

Požiar uhasili, zostali státisícové škody

Polícia predpokladá, že škody, ktoré požiar zapríčinil, sú až vo výške 300 000 €. Plamene úplne spálili strechu kaštieľa. Podľa dostupných informácií sa požiar rozšíril okolo 17. hodiny.

Príčiny požiaru stále vyšetrujú.

 

Kaštieľ už dlhšie chátral, nikto sa oňho veľmi nestaral. Po druhej svetovej vojne patril viacerým ľuďom, no k rekonštrukcii neprišlo, hoci ju plánovali už koncom 80-tych rokov. Chceli z neho vybudovať hotelový komplex, no zmena režimu v roku 1989 tieto ciele pozastavila. V súčasnosti je kaštieľ v exekúcii, starať by sa oň mala SAD Zvolen.

Ku kaštieľu sa viaže aj legenda o Júlii Korponaiovej známej ako Levočská biela pani, na ktorej postavil svoj román Mór Jókai. Korponaiová sa v Ožďanoch narodila.

Domů
Sdílet
Diskuse