Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2019 9:06
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Vědcům se poprvé v historii podařilo vyfotit kosmickou pavučinu. Vlákna, která drží celý vesmír pohromadě

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Vědci jsou přesvědčeni, že pavučina vznikla při velkém třesku. Před 13,8 miliardami let.

Co se týká vesmíru, tak jsme i my lidé na Zemi jen skvrnkou na obrovské kosmické pavučině – to je zamotaná hmota, která spojuje daleké galaxie tenkými, jemnými vlákny plynu. Něčím, o čem vědci vědí, ale nedařilo se jim to zachytit, informuje PBS.

Nyní se jim však podařilo vytvořit první detailní fotografii masivní konstrukce, o které se dá říci, že drží vesmír pohromadě. Zachytili to dokonce ze Země, což je skutečně nevýhodná poloha. Takto se jim pavučinu ještě nikdy předtím nepodařilo zachytit.

Galaxie jsou světlé, zatímco vlákna kosmické pavučiny jsou modrá

Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope
Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope Zdroj: Hideki Umehata

Vědci jsou přesvědčeni, že tato pavučina vznikla v důsledku Velkého třesku, který se odehrál před 13,8 miliardami let. A tedy aniž by vědci rozuměli pavučině, nemohou rozumět ani původu a vývoji vesmíru. Je ale těžké rozumět stoprocentně něčemu, co nevidíte, plynná vlákna pavučiny jsou tenká a řídká a vyzařují pouze slabé světelné signály.

Doporučeno
Astronomové zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rychlé rádiové záblesky pocházejí z jiné galaxie Astronomové zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rychlé rádiové záblesky pocházejí z jiné galaxie 24. srpna 2019 18:22

Někdy ale mohou být tato vlákna osvětlená natolik, že jsou viditelná i ze Země. Například, když v galaxii propukne světlo vytvořené z nové hvězdy. To je to, co si tým astrofyzika Hidekiho Umehaty uvědomil. Právě tak se jim podařilo vyfotit kosmickou tkáň pokrytou množstvím jasně bílých galaxií.

„Toto je poprvé co vlákna, která spojují galaxie, skutečně vidíme,“ říká Hideki Umehata.

Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope
Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope Zdroj: Hideku Umehata

Vlákna nejsou statická. Plyn, který je uvnitř, se pravděpodobně hýbe nahoru a dolů, čímž podporuje hvězdnou aktivitu v galaxiích, které spojuje, tvrdí Hannah Devlin, členka Hidekiho týmu.

„Toto je jen špička ledovce, co se týče kosmické pavučiny,“ říká astrofyzička Erika Hamden: „Je to docela šílené, podíváte se nahoru a myslíte si, že vesmír je prázdný. Ale vůbec, je to obrovská, úžasná struktura.”

Domů
Sdílet
Diskuse