Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2019 16:49
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Fortnite je prý jako kokain. Rodiče se rozhodli vývojáře zažalovat

TECH
Uložit Uložené

V Epic Games si z této žaloby zřejmě těžkou hlavu nedělají.

Fortnite si nadále zachovává obrovskou popularitu, hlavně proto, že základní a mimořádně návykový Battle Royale mód je k dispozici zcela zdarma.

Díky tomu se k hraní mohou dostat i malé děti, které ještě nedisponují vlastními penězi, případně schopností správně řídit svůj čas. Právě nejmenší totiž mohou mít největší problémy s určením míry a odtržením se od počítače či herní konzole.

PC Gamer informuje o případu z Kanady, kde se prý rodiče dvou 10 a 15letých dětí závislých na Fortnite rozhodli zažalovat vývojářskou firmu Epic Games, která za novodobým fenoménem stojí.

Právníci zastupující rodiče dokonce Fornite přirovnávají ke kokainu a tabáku, přičemž podle jejich slov „velmi návykovou hru přímo zaměřili na děti“. Narážejí zřejmě na kreslenou komiksovou grafiku nebo taneční pohyby přímo ve hře.

Právnická firma se podle webu dokonce odvolává na případ z roku 2015, kdy byly tabákové společnosti žalované za to, že neinformovaly zákazníky o možných zdravotních rizicích.

Jakkoliv šíleně tato srovnání mohou znít, závislost na počítačových hrách už jako onemocnění oficiálně uznává i Světová zdravotnická organizace.

Koneckonců, žalob proti Fortnite a Epic Games se už ve světě objevilo několik. Právnička Alessandra Esposito Chartrandová dokonce tvrdí, že vývojáři spolupracovali s odborníky a psychology, aby svou hru udělali co nejnávykovější.

Domů
Sdílet
Diskuse