Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2019 19:48
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Před vilou Karla Gotta hoří tisíce svíček. Sjíždí se tam lidé z celé republiky

Před vilou Karla Gotta hoří tisíce svíček. Sjíždí se tam lidé z celé republiky
NEWS ČESKO KAREL GOTT
Uložit Uložené

Zpěvákova vila je v obležení opravdu velké spousty svíček. Vydali jsme se na místo, abychom zjistili, co se tu vlastně děje.

„Jsem od Hulína,“ říká přítomnému muži paní v kabátu, která zrovna na zem pokládá zapálenou svíčku. Vila Karla Gotta v ulici Nad Bertramkou je momentálně poutním místem pro mistrovy fanoušky, kteří sem chodí hromadně zapalovat památeční svíce a vzpomínat na oblíbeného zpěváka. Kromě svíček přináší plyšáky, kresby, vzkazy, fotografie, dopisy. 

Přichází sem staří, mladí i ti úplně nejmenší. Někdo se na místě fotí, jiný jen tak postává. Je znát, že se se zpěvákem každý loučí po svém. Už o několik ulic dál jde cítit, že se tu děje něco nestandardního. Dostat se ke Gottově vile znamená projít buď dlouhý prudký kopec nebo projít táhlou ulicí. Jde tak skoro o jakýsi vzpomínkový průvod, který absolvují celé skupinky lidí.

Doporučeno
Gottův most, Gottovo náměstí, park Karla Gotta. Praha hledá místo, které by pojmenovala po zesnulém zpěvákovi Gottův most, Gottovo náměstí, park Karla Gotta. Praha hledá místo, které by pojmenovala po zesnulém zpěvákovi 4. října 2019 11:19

Před vilou Karla Gotta hoří tisíce svíček. Sjíždí se tam lidé z celé republiky
Zdroj: REFRESHER/Tony Havlík
 

I když taková hromada svíc může působit na první pohled trochu nebezpečně, na místo podle Blesku dohlíží bezpečnostní agentura.

„Pokud je tam nějaký dohled a pokud lidé dodržují základní pravidlo, že otevřený oheň svíčky nesmí přijít do kontaktu s hořlavým materiálem (květina, obrázek), pak by se nemělo nic stát. Nicméně v takovém množství svíček se riziko menšího požáru zvyšuje,“ upozornil na svém Twitteru tiskový mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Nezakryté svíčky navíc hasí pochmurné počasí. To však ani šest dní po zpěvákově smrti nezabraňuje fanouškům, aby na místo další přinášeli.

Objevují se tu už od chvíle, kdy byla ohlášena mistrova smrt. Lidé svíčkami dokonce obložili i auto, které tu stojí u sousedního domu

Před vilou Karla Gotta hoří tisíce svíček. Sjíždí se tam lidé z celé republiky
Zdroj: REFRESHER/Tony Havlík

„Karlu Gottovi jsme byli zapálit svíčku už potřetí,“ píše jistý uživatel Bohuslav R. do diskuze na sociálních sítích. Obchody v okolí nedalekého Anděla, kde se prodávají svíčky, hlásí nedostatek zásob a poslední dny i fronty na tento artikl. 

Kromě podpory lidé stále navrhují prostory hlavního města, které by mohly po Gottovi nést jméno. Například skupina českých patriotů na Facebooku vytvořila skupinu volající po přejmenování Letiště Václava Havla na „Letiště Karla Gotta“. 

Na poslední veřejné rozloučení, které se bude konat na Žofíně, se očekává návštěvnost až třista tisíc lidí.

Zpět
Sdílet
Diskuse