Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2019 11:13
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Joaquin Phoenix měl z Jokera strach. Jak ho dokázal pochopit a díky čemu s režisérem změnili množství scén?

Joaquin Phoenix měl z Jokera strach. Jak ho dokázal pochopit a díky čemu s režisérem změnili množství scén?
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Talentovaný herec byl po prvním přečtení scénáře zděšen. Netušil, jak by mohl svou postavu vůbec pojmout.

Nebýt volné ruky od Warneru, Joker by nikdy nedopadl tak skvěle, míní jeho charismatický představitel. Joaquin Phoenix pro Cinema Blend totiž řekl, že volnost, kterou dostali od studia Warner Bros., byla při tvorbě jeho postavy velmi klíčová.

 

„Po šesti týdnech natáčení jsem hrál poprvé Jokera. Skutečně jsem se zlobil, protože jsem byl toho názoru, že to mělo počkat až na závěr, a nechtěl jsem, abychom to natáčeli uprostřed natáčení, ale z určitých důvodů jsme museli. Tyto sekvence jsme myslím natáčeli čtyři dny a na konci týdne jsme natáčeli záchodovou scénu s Thomasem Waynem,“ prohlásil Phoenix s tím, že následující víkend začali přemýšlet nad chybami, které provedli.

„Bylo to opravdu šílené období, ale byl jsem velmi vděčný za to, že jsme scény s Jokerem natočili právě tehdy, protože přezkoumání této strany jeho postavy mi umožnilo vidět věci jinak,“ přiznal se Joaquin Phoenix přesto, že zpočátku by byl nejraději, kdyby záběry s Jokerem nechali až na závěr.

Během natáčení měli Phoenix a režisér Todd Phillips specifické problémy při scéně na veřejných záchodcích. V té chvíli však Phillips herci představil skladbu od Hildur Guðnadóttir, během níž se začal Phoenix pohybovat do rytmu hudby a diváci mohli pozorovat začátek přerodu Arthura Flecka na šílence Jokera.

Od dané doby ho častokrát viděli na place se sluchátky v uších. „Phoenix mi před pár týdny řekl, že toto byl okamžik, kdy byl skutečně schopen najít charakter své postavy,“ cituje vyjádření skladatele Indie Wire.

„Je to nějaký druh tance, ale ne tanec štěstí. Nevím, co jsem tím k*rva myslel,“ prohlásil talentovaný herec. Po natáčení dané scény Phoenix pocítil obrovské propojení mezi ním a režisérem, přičemž následně přišli společnými silami na množství identických nápadů. Jako kdyby si četli myšlenky.

Taneční scénu podle vlastních slov ztvárnil způsobem, jaký jsme mohli vidět, i díky radikálnímu zhubnutí. Pro postavu Jokera herec shodil 24 kilogramů, přičemž právě jeho nižší váha mu měla napomoci při zmiňovaném tanci. Phoenix to odůvodňuje tím, že i profesionální tanečníci bývají většinou velmi štíhlí.

Zpočátku si však s Jokerem příliš nerozuměl a nevěděl, jakým způsobem má pojmout jeho osobnost. „Nemohl jsem přijít na žádné odpovědi. A to je důvod, proč jsem cítil, že do toho musím jít. Byl jsem ohromený a vystrašený. A když se něčeho bojím, obvykle mám pocit, jako kdybych musel jít naproti strachu,“ říká o svých prvních pocitech po přečtení scénáře Phoenix.

Kvůli jeho práci na kriminálním thrilleru You Were Never Really Here si Phoenix dokázal po přečtení scénáře mimo jiné uvědomit i to, že Joker trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Tvrdí, že činy Jokera sice neomlouvá, ale aspoň dokázal o kousek více pochopit jeho vnitřní já a důvody, proč se z něj stal padouch.

Domů
Sdílet
Diskuse